Moment rar de sinceritate: Rusii recunosc in premiera ca economia lor se prabuseste!

Economia rusă se va contracta cu 7,8% – 8,8% în 2022, a anunțat miercuri Ministerul Dezvoltării Economice al țării, citați de AFP. Rusia anunță că PIB-ul său ar urma să scadă între 7,8% și 8,8% în 2022.

Conform unui scenariu de bază, care prevede o scădere a prețului petrolului până la sfârșitul anului la 73-74 dolari pe baril, produsul intern brut (PIB) ar trebui să scadă cu 7,8%, a precizat ministerul în prognoza macroeconomică.

În cazul în care sancțiunile occidentale împotriva Rusiei, impuse de la lansarea ofensivei sale în Ucraina, s-ar înăspri și prețurile petrolului ar scădea și mai mult, economia s-ar contracta cu 8,8%, a precizat ministerul.

La 29 aprilie, banca centrală rusă a subliniat că mediul extern este „dificil pentru economia rusă” și că acesta „apasă puternic asupra activității economice”, menționând că întreprinderile „se confruntă cu dificultăți considerabile în ceea ce privește producția și logistica”.

În acest context, instituția monetară estimase că PIB-ul țării ar trebui să scadă cu 8 până la 10% în acest an, apoi să înceapă să „crească din nou rapid în 2023, datorită unei transformări structurale” a economiei.