România a fost unul dintre punctele de interes la reuniunea NATO de la Bruxelles iar un loc important pe agenda discuţiilor despre ameninţările de la Marea Neagră este ca s-a reiterat necesitatea de securizare a apelor româneşti.
În acest context al sporirii prezenţei Rusiei și a acumulării de armament din peninsulă Crimeea, anexată acum câțiva ani NATO va acorda o atenţie deosebită flancului estic.
O opţiune importantă pentru înarmarea corespunzătoare în domeniul marinei militare este gigantul francez în domeniul militar, Naval Group, și Șantierul Naval Constanța (SNC) care sunt pregătite să furnizeze Marinei Române cele mai performante corvete, testate în lupta reală pe mare.
Gowind 2500, corveta oferită de Naval Group și SNC, este singura platformă exclusiv militară din competiția lansată de Ministerul Apărării Naționale pentru înzestrarea forțelor navale.
Gowind 2500 oferă performanțe unice, între care detecția țintelor pe distanțe lungi, o stabilitate superioară, operabilitate optimizată pentru condiții extreme de vreme. Gowind 2500 dispune de rachete antiaeriene, lansatoare de torpile și sisteme de protecție, dar și de rachetele Exocet MM40, considerate cele mai performante din lume.
Naval Group este singura companie participantă la licitație care oferă sistemul propriu de management al luptei – SETIS. Sistemul SETIS, utilizat și de fregatele franceze FREMM, procesează semnale de la o multitudine de radare de navigare și supraveghere, senzori și sonare.
Sistemul de luptă SETIS este interoperabil NATO și va oferi Forțelor Navale Române cele mai bune mijloace de gestionare și de luare a deciziilor pentru a asigura supremația asupra oricărui tip de amenințări, după cum declara recent la București Alain Guillou, vicepreședintele executiv al Naval Group.
Marina Franceză are o vastă experientă în contracararea amenintării prezentate de submarinele rusești în Atlantic și Mediterană și este a doua cea mai prezentă în Marea Neagră, în cadrul unor misiuni și exerciții NATO.
Oferta Naval Group – SNC este un proiect economic major, de cooperare industrială, care va face posibil nu doar ca Forțele Navale Române să dispună de cea mai avansată tehnologie pentru luptă pe mare, ci va face posibil, de asemenea, și un amplu transfer de tehnologie de ultimă generație, disponibil pe termen lung pentru nevoile Forțelor Navale.
Naval Group are în prezent contracte în derulare pentru furnizarea a 10 corvete Gowind 2500 pentru Malaezia, Egipt și Emiratele Arabe Unite.
De asemenea, Naval Group, grație experienței unice și celor mai performante tehnologii militare dezvoltate, a fost selectată să construiască 22 de submarine pentru state cu forțe navale importante, precum Australia, Brazilia și India.