Piata imobiliara din Romania se aseaza: Evolutie stabila a preturilor la locuinte in marile orase din tara

Comparativ cu luna martie, în aprilie s-au înregistrat ușoare creșteri la chiriile apartamentelor de două și trei camere din principalele orașe ale țării, conform celor mai recente date de pe Storia.ro, platforma de imobiliare lansată de OLX.

Deși interesul chiriașilor a scăzut față de cel manifestat în luna martie, acesta rămâne peste cel de anul trecut, românii vizualizând cu 7% mai multe pagini cu anunțuri imobiliare față de aprilie 2022. Aceeași tendință se observă și în cazul contactărilor, unde utilizatorii au realizat cu 11% mai puține contactări față de luna martie, dar cu 23% mai multe față de aceeași lună a anului trecut.

Valoarea chiriilor din București în luna aprilie, conform datelor Storia.ro

În luna aprilie s-au înregistrat stagnări ale prețurilor chiriilor la apartamentele de două camere în toate sectoarele din București, însă prețul celorlalte tipuri de apartamente a evoluat diferit. Cea mai mare creștere a prețului mediu se observă la garsonierele din sectorul 5, unde au crescut cu 13% față de luna anterioară, de la 266 euro la 300 euro. Cea mai mare scădere, de 20%, se înregistrează tot în sectorul 5, la apartamentele cu patru camere, unde prețul mediu a ajuns de la 808 euro la 650 euro.

Prețurile medii pentru închirierea unei garsoniere au fost de 300 de euro (în sectoarele 2, 3, 4, 5, 6), excepție făcând sectorul 1, cu o medie de 390 de euro. Apartamentele cu două camere au avut prețuri medii de închiriere cuprinse între 400 de euro (sectorul 6) și 600 de euro (sectorul 1), la fel ca în luna martie. Apartamentele de trei camere au avut prețuri medii cuprinse între 490 de euro (în sectorul 6) și 950 de euro (sectorul 1), iar în categoria apartamentelor de patru camere, prețurile medii pentru închiriere s-au încadrat între 550 de euro (sectorul 6) și 1900 de euro (sectorul 1).

Cum au evoluat chiriile în alte orașe mari din țară, conform datelor Storia.ro

În luna aprilie, prețurile chiriilor din cele mai mari orașe din țară s-au menținut în general constante, comparativ cu luna anterioară. Cele mai mari scăderi au fost observate în cazul apartamentelor de două camere din Craiova, unde prețul mediu solicitat este cu aproximativ 6% mai mic, dar și în Constanța, în cazul garsonierelor, unde prețul mediu a scăzut cu 5%. În același timp, cele mai mari creșteri de la o lună la alta s-au înregistrat în Arad, la apartamentele de trei camere (13%), dar și în Constanța, la apartamentele cu două camere (11%).

CONSTANȚA

În Constanța s-au înregistrat creșteri în cazul apartamentelor cu două camere (11%), de la 450 de euro la 500 de euro, dar și la apartamentele cu trei camere (9%), unde prețul mediu de închiriere a ajuns la 600 de euro. În cazul garsonierelor, prețul mediu de închiriere a scăzut cu 5%. Remarcăm că, într-un singur an, prețul mediu de închiriere pentru apartamentele cu două camere din Constanța a crescut cu 43%.

ARAD

Prețurile medii pentru chirii au crescut atât în cazul garsonierelor (6%), cat și în cazul apartamentelor cu două camere (3%) și al apartamentelor cu trei camere (13%). În luna aprilie, prețul mediu de închiriere pentru garsonierele din Arad a fost de 170 de euro, revenind la valoarea medie din lunile precedente. Costul mediu de închiriere pentru apartamentele cu două camere a fost de 330 de euro, cel mai mare de până acum, iar prețul apartamentelor de trei camere a ajuns la 450 de euro, o creștere semnificativă față de luna anterioară (+13%), precum și față de aceeași lună a anului trecut (+29%).

CLUJ-NAPOCA

În Cluj-Napoca, chiriile medii au rămas constante de la o lună la alta pentru apartamentele cu două și trei camere, în timp ce prețul mediu de închiriere pentru garsoniere a crescut cu 3% față de luna anterioară, de la 320 de euro ajungând la 330 euro.

BRAȘOV

Prețul mediu de închiriere pentru apartamentele cu două camere a crescut cu 1% în Brașov, ajungând la 450 de euro/lună, în timp ce garsonierele și apartamentele cu trei camere au rămas la un preț mediu de închiriat similar cu cel din luna anterioară.

TIMIȘOARA

Comparativ cu luna anterioară, în Timișoara s-au observat creșteri ale prețului mediu de închiriere la apartamentele cu două camere (3%), de la 360 euro la 370 euro, dar și la apartamentele cu trei camere (2%), de la 400 euro la 410 euro. Prețul mediu de închiriere pentru garsoniere a rămas constant.

SIBIU

În Sibiu se observă o stagnare a prețului mediu pentru chirii, la toate categoriile de apartamente.

IAȘI

În Iași s-a majorat cu 1% prețul mediu al garsonierelor, în timp ce în cazul apartamentelor de două și trei camere prețul a rămas în general stabil.

ORADEA

În Oradea s-a majorat cu 3% prețul mediu al apartamentelor cu două camere, de la 320 de euro la 330 de euro, în timp ce prețul mediu al garsonierelor și al apartamentelor de trei camere a rămas în general stabil.

CRAIOVA

În Craiova s-au înregistrat stagnări în cazul garsonierelor și apartamentelor cu trei camere, în timp ce prețul mediu al apartamentelor cu două camere a scăzut cu 6%, de la 350 de euro ajungând la 330 de euro.

Analiza a fost realizată de Storia.ro – platforma de imobiliare lansată de OLX, ca parte din inițiativa „Drumul inteligent spre acasă”, prin care brandul își propune să contribuie la transparentizarea informațiilor necesare tuturor cumpărătorilor, chiriașilor, proprietarilor, agenților și dezvoltatorilor, cu scopul de a-i susține să ia decizii imobiliare corecte, în cunoștință de cauză.

Aboneaza-te la Podcastul BANUL