Puteți să vă imaginați bâzaitul unui țânțar, care nu vă lasă să dormiți? Dacă da, amplificați de 4 ori zgomotul și așa o să vă dați seama cum trăiesc zilnic cei mai mulți bucureșteni. Iar Primăria Capitalei vrea să ia măsuri. Adică să instaleze noi stații de monitorizare a zgomotului. De ce? Cele vechi sunt uzate. Proiectul costă nu mai puțin de 2,8 milioane de lei. Și se votează, joi, in ședința de consiliu de la primăria Capitalei.
Bucureștiul e un oraș zgomotos. Chiar și în vacanță. Iar primăria Capitalei vrea să vadă cât de gălăgios. Așa că se pregătește să instaleze noi stații de monitorizare a zgomotului în 3 puncte cu trafic intens, din fiecare sector al Capitalei, în 2, cu trafic redus, într-un parc și în 4 spitale și unități de învățământ.
,,Cred că este unul dintre cele mai gălăgioase orașe din Europa. Am stat la Unirii, era ceva infernal. Cu geamurile închise și tot se auzea … mașini, claxoane, clopote. Este foarte zgomotos”, a spus unul dintre bucureșteni.
,,Expunerea repetată, prelungită, la sunete de intensitate mai mică, de exemplu, 85 de decibeli, poate determina în timp pierderea auzului”, a declarat Gabriela Mușat, medic ORL.
Acum, în Capitală, nu se poate măsura nivelul zgomotului. Și asta pentru că ,,sistemul actual de monitorizare al zgomotului, achiziționat în 2006, compus din 15 stații fixe, e uzat moral și fizic”, se arată în proiectul de hotărâre al municipalității.
Noul proiect va costa nu mai puțin de 2,8 milioane de lei.
,,Vizavi de investiție este mare. Plus că există și alte metode de măsurare a nivelului zgomotului. Spre exemplu, la Paris sunt utilizatori, persoane fizice, care folosesc telefonul mobil și transmit într-o bază de date nivelul zgomotului. Astfel, nu mai e nevoie să instalezi stații prin oraș”, spunea Cătălin Deaconescu, consilier PNL.