Primăria, fără plan pentru RADET

Municipalitatea nu-și asumă răspunderea pentru datoriile RADET, se arată într-un document oficial.

Nu există nicio garanție că datoria RADET către ELCEN de 1,1 miliarde de lei va fi plătită. Ba mai mult, Primăria Capitalei nu-și asumă răspunderea. Informațiile fac parte dintr-un raport obținut în exclusivitate. Și care contrazice declarațiile autorității locale.

Să ne amintim că primăria generală a prezentat recent guvernului soluția pentru fuziunea, momentan ineficientă, RADET – ELCEN. Primarul general vrea ca activele ambelor instituţii să fie transferate apoi către Compania Municipală Energetică. Ceea ce e imposibil pentru că, deocamdată, nu există un temei legal, se arată în document. Cum adică? Pentru a se putea face fuziunea, RADETUL trebuie să scape de datorii, pe care trebuie să le plătească, sau să le garanteze, municipalitatea. Însă, Primăria Bucureștiului nu a venit cu un plan clar de reorganizare prin care să explice cum vor fi achitate datorii de peste 1 miliard de lei.

,,De 3 luni primăria Capitalei se învârte în jurul cozii, nu vine cu nicio soluție. Nu există sau cineva din primărie nu dorește să găsească temeiul legal și să-și asume o responsabilitate.  Lucrurile se degradează pe zi ce trece. Pentru bucureșteni orice zi de întârziere în găsirea unei soluții prezintă un risc major ca la iarnă să nu aibă agent termic”, a declarat Cătălin Deaconescu, consilier PNL.

Fuziunea celor două entități e, de fapt, o modalitate mascată de ștergere a datoriilor, în special ale RADET, în valoare de peste un miliard de euro, spun specialiștii. Reamintim că RADET și ELCEN au intrat în insolvenţă în 2016, decizie luată de autorităţi pentru a rezolva problema datoriilor istorice dintre cele două companii.

Mai grav e că recent s-a luat în calcul posibilitatea ca ELCEN să întrerupă furnizarea de energie către RADET. Așa că, Regia riscă să nu mai poată furniza agent termic în Capitală.