Proiect de lege: Program Național de Sprijinire a Copiilor cu Părinți Plecați la Muncă în Străinătate

Raluca Turcan, deputat PNL, a anunțat că a depus, alături de parlamentarii liberali, o inițiativă legislativă pentru susținerea unui Program Național de Sprijinire a Copiilor cu Părinți Plecați la Muncă în Străinătate.

Raluca Turcan: „Există zeci de mii de copii în România – posibil chiar până la 150.000 – cu părinți plecați la muncă în străinătate. Vrem să dăm dreptul instituțiilor publice, școlilor, spitalelor, ONG-urilor și cultelor religioase să atragă finanțări europene și să deruleze programe speciale pentru copiii cu părinți plecați în străinătate. Sunt disponibili 150 milioane euro, din sursa FSE+, pentru Programul Incluziune și Demnitate Socială 2021 – 2027, pentru a susține astfel de activități. Ne propunem ținta de 20.000 de copii care să fie sprijiniți prin asemenea proiecte”.

„E o investiție crucială în România de mâine, în copiii cu risc sporit de abandon școlar, tulburări psihologice și boli curente”, a subliniat liberala.

„În mandatul meu de vicepremier și cel de ministru al muncii, alături de ministrul fondurilor europene, am susținut programe punctuale de sprijinire a copiilor a căror părinți au plecat la muncă în străinătate. Câteva milioane de euro, din fonduri europene, au fost deja direcționate către mai multe organizații non-guvernamentale”, a punctat acaeasta.

„Acum însă putem și trebuie să trecem de la proiecte-pilot la un program național, prin care fiecare regiune să beneficieze de sprijin real. În acest moment prin Programul Incluziune și Demnitate Socială 2021 – 2027, putem atrage aproximativ 150 milioane euro, din sursa FSE+”, a mai spus deputatul PNL.

1 din 3 copii sunt expuși riscului de sărăcie sau excluziune socială
Raluca Turcan a mai explicat faptul că, în prezent, 1 din 3 copii sunt expuși riscului de sărăcie sau excluziune socială.

„Din păcate, în România 1 din 3 copii sunt expuși riscului de sărăcie sau excluziune socială. Copiii ramași acasă, după ce părinții au plecat la muncă în străinătate, lipsiți de afecțiune și supraveghere, sunt expuși la mai multe riscuri: abandonul școlar; autoizolarea; apariția tulburărilor emoționale și comportamentale; risc de a se îmbolnăvi; risc de a intra într-un anturaj negativ (consum de droguri, alcool etc)”, a spus liberala.

„În plus, lipsa atât a părinților, cât și a reprezentanților legali limitează accesul copiilor la servicii de sănătate și educație, la protecție juridică sau la prestații sociale. Pentru acești copii vor fi elaborate măsuri pentru pregătirea școlară suplimentară și servicii sociale, psihologice și juridice adaptate. La acestea se adaugă și fenomenul migrației generat de conflictele armate”, a transmis Raluca Turcan.

Aboneaza-te la Podcastul BANUL