Serviciile publice municipale din Germania se așteaptă ca tarifele la gaz și electricitate pentru clienții finali să rămână ridicate și să se dubleze față de nivelul de dinaintea crizei energetice, scrie indonewyork.com.
Companiile municipale din Germania se așteaptă ca tarifele la gaz și electricitate pentru clienții finali să rămână ridicate și să se dubleze față de nivelul de dinaintea crizei energetice. Având în vedere scăderea prețurilor angro, „bineînțeles că și companiile municipale de utilități doresc să reducă tarifele și să facă acest lucru imediat ce există spațiu de manevră”, a declarat IngbertLiebing, directorul general al Asociației Întreprinderilor Municipale (VKU), pentru „NeueOsnabrücker Zeitung”.
Cu toate acestea, el avertizează împotriva speranțelor false: „Conform evaluării noastre, este previzibil ca tarifele la gaz și electricitate să se dubleze.” El nu a menționat o perioadă de timp. Criza nu mai este la fel de dramatică, dar nu s-a încheiat. Liebing a respins acuzația avocaților consumatorilor că utilitățile municipale au cerut „prețuri lunare”. „Prețurile actuale de pe piața spot și cele la termen nu sunt încă atât de ieftine încât să aibă deja un efect susținut de scădere a prețurilor.
Acestea ar trebui să scadă și mai mult și, mai ales, în mod permanent”, a spus el. Asociația: Prețurile angro sunt de aproape patru ori mai mari decât înainte de criză Asociația Federală a Industriei Energiei și a Apelor (BDEW) a calificat, de asemenea, drept un semn bun scăderea actuală a prețurilor angro la gaze, dar acest lucru nu reprezintă încă un motiv pentru a da semnalul de alarmă. În ultima vreme, prețurile angro la gaz au scăzut, iar de câteva săptămâni se situează în jurul valorii de 70 de euro pe megawatt oră (MWh) pe piața futures.
Aceasta corespunde aproximativ nivelului la care se mișcau prețurile cu puțin timp înainte de începerea războiului agresiv din Ucraina.
Prețurile actuale în comparație cu anii trecuți
Cu toate acestea, prețurile angro sunt încă de aproape patru ori mai mari decât înainte de anii de criză. În medie, pentru anii 2015-2019, prețul mediu al gazelor naturale cu ridicata a fost de aproximativ 18,50 EUR pe MWh.
În plus, evoluția prețurilor în comerțul cu ridicata al gazelor rămâne volatilă. Nimeni nu știe cum vor evolua prețurile în lunile următoare. Datorită strategiilor de achiziție pe termen lung urmărite de majoritatea furnizorilor de energie, creșterea drastică a prețurilor bursiere la gaze nu a avut un impact univoc și direct asupra prețurilor pentru clienții finali, a precizat BDEW.
O mare parte din energia care a fost livrată clienților finali anul trecut a fost cumpărată la prețuri mai mici înainte de criză. Prețul de achiziție, care acum a scăzut temporar, va afecta doar mai târziu prețurile pentru clienții finali, a declarat Kerstin Andreae, președintele consiliului executiv al BDEW.