Razboi economic? Rusii sunt aproape sa cumpere lantul de farmacii Sensiblu pe care vor sa-l transforme in Dr. Max

Fondul cehesc de investiţii Penta Investment s-ar afla în negocieri avansate pentru preluarea A&D Pharma, numărul unu pe piaţa distribuţiei de medicamente din România, cel care deţine depozitul de medicamente Mediplus şi lanţul de farmacii Sensiblu. Procesul de due diligence al companiei deţinută de cetăţeni libanezi, declanşat acum o lună, s-ar apropia de sfârşit, conform unor surse din piaţă citate de economica.net.

După achiziţia lanţului de farmacii Arta Farm de către Dr. Max, divizia farma a fondului de investiţii cehesc (mai deţine printre altele şi pariurile sportive Fortbet) Penta Investment a început negocierile cu A&D Pharma, grupul care reuneşte şi distribuţia de medicamente şi lanţul de farmacii Sensiblu. Surse din piaţă, apropiate tranzacţiei, spun că între cei doi investitori ar fi fost bătută palma, iar depozitul de medicamente ar fi început să îşi schimbe solicitările şi cerinţele faţă de propriii clienţi.

Penta Investment, cu puternice investiţii pe piaţa farma din Cehia şi Polonia, a fost puternic lovit de o modificare legislativă din cele două state care a diminuat drastic numărul farmaciilor care pot fi deţinute de un singur proprietar. Termenul pe care îl are la dispoziţie fondul de investiţii pentru a se încadra în noile cerinţe legislative este de şase luni. A fost practic momentul în care Penta a „ieşit” la cumpărături prin Europa. În iunie 2017 a cumpărat o reţea de 31 de farmacii şi un distribuitor de medicamente, şi îşi face intrarea pe o piaţă puternic concurenţială. Planurile cehilor nu se opresc aici. În aceeaşi perioadă au intrat şi pe piaţa din Serbia şi vor să se extindă puternic în regiune.

Brandul A&D Pharma este evaluat la 250-300 de milioane de euro. Contează însă cum va arăta contractul final: dacă se va face într-o singură etapă sau două, asigurând o preluare uşoară a grupului farmaceutic din România, dacă va exista sau nu primă de pachet de control pe care cehii o vor plăti sau nu.

Specialistii in domeniu spun insa ca in spatele fondului de investitii s-ar afla interese rusesti.

”In timp ce noi asteptam megadelegatia economica a SUA ce va ateriza zilele acestea la Bucuresti nici rusii nu stau cu mainile in san si dau senzatia ca joaca la alt nivel.

Printr-un fond de investitii cehesc Penta Investments, bratul financiar al rusilor in Europa de Est (vezi cartea The Kremlin Playbook) s-au infiltrat sau vor sa se infiltreze in piata jocurilor de noroc dar si la nivel mare pe piata pharma.

Pe de o parte in spatele unuia din jucatorii de pe piata de noroc de la noi, Fortuna, se afla Penta Investments, cu care seful FRF Razvan Burleanu a semnat un generos contract de sponsorizare existand chiar suspiciuni ca emisari ai Fortuna au inceput un proces de vamuire al celorlalti jucatori din aceasta piata cu ajutorul unor fosti ministri de finante.

Pe de alta parte Penta Investments vrea sa puna mana si pe unul din cei mai mari jucatori din piata pharma, A&D Pharma care detine lantul de farmacii Sensiblu si distribuitorul Medimplus”, scrie jurnalistul Stelian Negrea pe pagina personala de facebook.

Modelul Dr. Max este acela de discounter pe segmentul de farmacii, un model implementat recent şi de jucători locali precum Beladona şi mai nou chiar Sensiblu, care a lansat brandul Punkt. A&D Pharma este cel mai mare grup farmaceutic din România, care oferă o platformă regională de marketing & vânzări în domeniul farma, în Europa Centrală și de Est, mai scrie economica.net.

Aboneaza-te la Podcastul BANUL