Razbunarea Romaniei in fata Austriei: Ultimatum dat companiei OMV Petrom! Miza o reprezinta gazele din Marea Neagra

Agenția Națională pentru Resurse Minerale îl somează pe operatorul austriac OMW Petrom al proiectului Neptun Deep să depună documentația completă pentru studiul de comecialitate referitor la zăcămintele din Marea Neagră. Studiul de comercialitate este o etapă indispensabilă în procesul de stabilire a investițiilor în proiect.

În cazul în care nu vor depune, în timp util, statul român le-ar putea retrage dreptul de exploatare în perimetrul Neptun Deep, informează România TV.

Sorin Gal, președintele ANRM, spunea, în data de 13 decembrie, că OMV Petrom și Romgaz au depus declarația de comercialitate pentru proiectul de exploatare a gazelor naturale din perimetrul de mare adâncime Neptun Deep. El spunea la vremea aceea că după ce e analizată toată documentația, urmează celelalte etape ale derulării proiectului, dar nu a oferit detalii.

„Am primit declarația depusă de OMV Petrom. Urmează să o analizăm și vom face ceea ce se menționează în legislație”, spunea Sorin Gal, în decembrie, pentru Curs de Guvernare.

Reprezentanții OMV Petrom spuneau atunci că depunerea declarației de descoperire comercială e doar un prim pas în tot acest proces. „OMV Petrom, operator al proiectului Neptun Deep, confirmă depunerea declarației de descoperire comercială de către titularii concesiunii. Declarația de descoperire comercială reprezintă un pas intermediar în procesul de luare a deciziei finale de investiție si începerii dezvoltării”.

În ultima ședință de guvern din luna decembrie, pe ordinea de zi figura o notă de informare întocmită de Romgaz, care ulterior a fost retrasă atât de pe agendă, cât și de pe site-ul Secretariatului General al Guvernului.

Dan Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al Guvernul, a explicat atunci că „nota nu a fost bine întocmită”. „A fost retras de pe site-ul SGG întrucât nota prezentată de Romgaz conținea unele greșeli. Ea urmează să fie refăcută și reintrodusă pe agenda Guvernului”.

Șeful Romgaz, Răzvan Popescu, a declarat la acea vreme că acel document făcut de compania pe care o conduce era conceput doar pentru informarea premierului și a miniștrilor. „Nota a fost retrasă din două motive. În primul rând deține informații care nu sunt pentru publicul larg, iar în al doilea rând conține multe date vechi, care trebuiau actualizate”.

Aboneaza-te la Podcastul BANUL