O mare companie austriaca, cu afaceri de miliarde in Romania, s-a trezit cu ANAF-ul pe cap: Probleme grave descoperite!

Agenția Națională de Administrare Fiscală a prins în fapt un gigant austriac care activează pe piața locală, în industria lemnului. Mai precis, grupul austriac Egger și-a diminuat profitul obținut în țara noastă.

Egger are legături și cu fosta Holzindustrie Schweighofer, în prezent HS Timber Productions. Aceasta îi furnizează lemnul anterior recoltat din pădurile românești.

Fiscul ieșean a descoperit, în urma unui control derulat la firmele din România ale grupului austriac Egger, că acestea au trecut la cheltuieli deductibile contracte de zeci de milioane de lei semnate cu firme-mamă și firme-soră pentru utilizarea mărcilor Egger și achiziția de mărfuri intragrup, scrie ReporerIS.ro.

Mai mult, inspectorii ANAF  nu au identificat cum a prestat efectiv societatea-mamă din Austria, pentru serviciile pe care le-a încasat.

Astfel, inspectorii Direcției Generale Regionale a Finanțelor Publice Iași au pus la plată Egger România, stabilind impozit și TVA suplimentar de 7,7 milioane de lei.

Totuși, Egger nu s-a lăsat și a contestat rezultatele controlului la Curtea de Apel Suceava. A pierdut procesul pe fond, iar recursul se va judeca la Înalta Curte de Casație și Justiție.

Potrivit jurnaliștilor ieșeneni, în urma unui control derulat în perioada 2018-2019 la firme din România ale grupului austriac de producție de mobilă, parchete și pardoseli Egger, Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice Iași a decis să le oblige la obligaţii fiscale de plată de 3.363.754 lei, reprezentând impozit pe profit stabilit suplimentar şi 4.306.181 lei, reprezentând TVA stabilit suplimentar – în total, circa 7,7 milioane de lei. Perioada verificată a fost octombrie 2013-decembrie 2018. Egger a achitat banii, iar apoi s-a adresat Curții de Apel Suceava, solicitând anularea deciziei și returnarea banilor, plus plata dobânzilor aferente sumelor stabilite cu titlu suplimentar și dobânzi calculate de la data achitării acestor sume de către aceasta şi până la data restituirii/compensării lor de către Direcția de Finanțe.

Egger a „importat” know-how de la firma-mamă din Austria

Presa ieșeană scrie azi că <<cea mai mare parte din cei 7,7 milioane de lei a provenit din neadmiterea deductibilității unei cheltuieli în valoare de 10.259.579 RON şi a TVA aferentă în cuantum de 2.089.401 RON, înregistrate de societate cu privire la serviciile de licențiere şi de marketing prestate pentru firmele din România de Fritz Egger GmbH & Co Austria în baza unui contract din 2013. Era vorba, în fapt, de un contract între firme din același grup, prin care „austriecii” dădeau „românilor”, contra unei taxe, drepturi de proprietate intelectuală constând în mărci, brevete de design şi patente, modele şi aplicații. Cu alte cuvinte, „austriecii” susțineau că dețin un nivel de know-how dobândit prin activitate de cercetare şi dezvoltare, privind materialele din lemn, suprafețele decorative, produse de construcţii, pardoseli, mediul şi emisiile, materiile prime şi eficiența resurselor, tehnologia şi produsele, precum şi fabricarea inteligentă.

Pentru a permite sucursalei din România să utilizeze acest know-how, au cerut bani prin „contract și taxă de licență” – 3% din cifra de afaceri generata din produsele vândute către terţi. Sucursala a plătit și, apoi, a înregistrat aceste cheltuieli drept deductibile, adică neimpozabile”>>.

Egger, o firmă de top din țara noastră

În anul 2005, grupul austriac Egger a intrat pe piața din România, deschizând aici o sucursală. Doi ani mai târziu, firma austriacă a deschis o fabrică în Rădăuți-Suceava, în apropierea altei firme din Austria, Schweighofer.

În Rădăuți, Egger produce materiale pe bază de lemn pentru mobilier şi amenajări interioare, construcţii şi pardoseli.

În 2021, Egger Romania SRL a avut o cifră de afaceri de 2,06 miliarde de lei  – circa 400 de milioane de euro – și un profit net de aproape 225 de milioane de lei și 807 angajați.

Aboneaza-te la Podcastul BANUL