Republica Moldova nu mai primește gaz rusesc și nici nu mai îndură „șantajul” gigantului Gazprom

Moldova nu mai primește gaz rusesc și nici nu mai îndură „șantajul” gigantului Gazprom legat de dificultățile ei în a-și achita facturile, a declarat ministrul moldovean al energiei.

Victor Parlicov, a declarat miercuri seară la postul TV8 că Gazprom aproviziona din decembrie numai regiunea separatistă Transnistria, susținută de Rusia, guvernul de la Chișinău neprimind deloc gaze.

El a afirmat că Moldova – situată între membrul UE România și Ucraina – a fost în măsură să se aprovizioneze din Europa, mulțumită creditelor de 300 de milioane de euro de la Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare.

Dar Transnistria nu i-a plătit nimic Gazpromului pentru gazul primit, afirmă el.

„Transnistria n-a plătit gazul nici înainte și nu-l plătește nici acum”, a declarat Parlicov. „Gazprom e îngăduitoare cu datoriile de acolo. Dar când (restul Moldovei) primea gaz, compania rusească recurgea la tăierea aprovizionării, la șantaj.”

Gazprom a permis ca această stare de fapt să persiste 30 de ani pentru a împiedica un colaps al fâșiei de pământ rusofile, a declarat Parlicov.

„Ei înțeleg că dacă ar abandona acest contract, ar permite practic ca regiunea să intre în colaps”, a declarat el.

Printre cele mai sărace țări europene, Moldova a fost grav afectată de invazia rusă din Ucraina și de prezența separatiștilor rusofili lângă ea.

Condusă de președinta pro-europeană Maia Sandu, Moldova acuză Rusia că uneltește pentru a o destabiliza. Transnistria a declarat la rândul ei, săptămâna trecută, că a dejucat un complot ucrainean menit a-i asasina conducerea.

Un contingent de 1.500 de trupe rusești „de menținere a păcii” staționează de 30 de ani în Transnistria, în urma unui scurt război între ea și proaspăt independenta Moldovă.

Transnistria direcționează o parte din facturile plătite de consumatorii casnici și industriali într-un „cont al gazelor” folosit pentru a-și acoperi o parte din deficitul bugetar substanțial.

Transnistria are la Gazprom datorii estimate de Chișinău la câteva miliarde de dolari.

Compania Moldovagaz, care deservește restul Moldovei, a acumulat datorii de 709 milioane de dolari, deși guvernul a dispus în 2022 un audit internațional.

Moldova e dependentă de Transnistria atât pentru cea mai mare parte a consumului de electricitate cât și pentru prețurile relativ ieftine practicate de o termocentrală care funcționează cu gaz de la Gazprom.

Aboneaza-te la Podcastul BANUL