Ucraina suprasatureaza piata europeana de cereale. Europarlamentar: ”Cultivatorii români înregistrează pierderi uriașe!”

Europarlamentarii români solicită Comisiei Europene să ia măsuri pe piața cerealelor, astfel încât fermierii să fie protejați și ajutați în fața valului de produse ucrainene, mult mai ieftine în contextul războiului din țara vecină. „Existența fermierilor este pusă în pericol”, transmite europarlamentarul Rareș Bogdan, prim-vicepreședinte PNL.

„Am cerut Comisiei Europene, în numele Delegației EPP România din Parlamentul European, măsuri reale pentru salvarea producătorilor români de cereale, care se uită la porumbul lor cum putrezește, deoarece piața e plină de cereale din Ucraina. Comisia ar trebui să cumpere cerealele din Ucraina și sa le trimită în Africa sau alte zone unde foametea face ravagii, iar noi să facem mămăligă sau să hrănim animalele cu ce crește în țara noastră. Zic eu…

Știu de la colegul Daniel Buda, ale cărui poziții in Comisia de Agricultură sunt remarcabile, că mulți cultivatori de cereale din România și alte țări est-europene înregistrează pierderi uriașe din cauza războiului din Ucraina, deoarece produsele din țara invadată de Putin sunt scutite de taxe vamale, deci mai ieftine, și fac concurență cerealelor din UE. Pentru multe exploatații s-au folosit bani europeni, dar subvenția nu acoperă costurile de producție, iar fermierii nu pot desface pe piață din cauza produselor din Ucraina mai ieftine și sunt pe marginea falimentului, având de achitat și rate la bănci, și facturi către furnizori.

Suntem solidari cu drama poporului ucrainean, România este în prima linie a demersurilor umanitare menite să salveze o națiune din fața terorismului practicat de Kremlin. Cu toate astea, cerem Comisiei Europene măsuri concrete de îndată pentru fermierii aflați în proximitatea graniței cu Ucraina, a căror existență este pusă în pericol!”, a spus Rareș Bogdan, pe pagina sa de Facebook.

Alături de Rareș Bogdan au mai semnat: Traian Băsescu, Vasile Blaga, Daniel Buda, Cristian-Silviu Bușoi, Gheorghe Falcă, Mircea Hava, Marian-Jean Marinescu, Dan-Ștefan Motreanu, Siegfried Mureșan, Gheorghe-Vlad Nistor, Eugen Tomac, Lorant Vincze și Iuliu Winkler.