Uniunea Europeana contrazice vehement Guvernul: Nu am cerut nicio taxa de solidaritate!

Uniunea Europeană, prin instituțiile sale, NU a cerut Guvernului României introducerea unei taxe de 2% din fondul de salarii al oricărui angajator. Într-un răspuns mass-media reprezentanții UE susțin că există o Directivă europeană din 2008 (DIRECTIVA 2008/94/CE) care protejează drepturile angajaților în cazul falimentului angajatorului și obliga statele membre să asigure plata acestor creanțe prin crearea unor instituții de garantare, dar niciodată UE nu a cerut unui guvern al unui stat membru taxe noi în acest sens. 

Iată răspunsul Reprezentanței Comisiei Europene  la București:

”În legatură cu întrebarea dvs. vă pot spune că este vorba de Directiva 2008/94/CE, din domeniul ocupării forței de muncă și afacerilor sociale. Prin intermediul Directivei, UE a acționat pentru a consolidarea și îmbunătățirea drepturilor angajaților, dorind să se asigure că, în cazul falimentului angajatorului, drepturile în cauză sunt protejate. Astfel, DIRECTIVA 2008/94/CE asigură plata creanțelor restante către angajați, în cazul în care angajatorul intră în faliment.

Prin urmare, Directiva obligă statele membre să asigure, prin crearea unor instituții de garantare, plata acestor creanțe. Totuși, este important de subliniat că Directiva nu impune vreo taxa în acest sens. Conform Directivei: „angajatorii trebuie să contribuie la finanțare, în măsura în care aceasta nu este acoperită integral de către autoritățile publice„. Ține de competența statelor membre să decidă dacă vor exista contribuții pe care angajatorii trebuie să le onoreze și, de asemenea, ce nivel vor avea acestea.” se spune în răspunsul dat de Reprezentanța Comisiei Europene în România pentru STIRIPESURSE.RO

Vezi AICI DIRECTIVA

Anterior, ministrul Finanțelor Publice,

Va mai fi o taxă de 2% care va reveni angajatorului„, a anunţat Mişa. Ulterior, el a spus că este o taxă prevăzută la nivelul Comisiei Europene, care se aplică şi în sistemul de stat, şi în mediul privat.

Există o directivă europeană care ne obligă să aplicăm un anumit procent fondurilor de salarii„, a precizat ministrul Finanţelor, spunând că această taxă nu poate fi eliminată sau comasată cu alte categorii de contribuţii.

La sfârșitul lunii iulie, întrebat dacă s-a mai discutat despre introducerea taxei de solidaritate și care este concluzia, șeful Executivului, Mihai Tudose, a răspuns: „Concluzia, astăzi, este că putem să o trecem la discutate și uitate”. Tudose a precizat că, după simulările făcute, s-a constatat că efectele introducerii acestei taxe ar fi fost mai mult în planul imaginii. „Era prea puțin pentru a face ceva și prea mare deranjul”, a spus șeful Guvernului.

Aboneaza-te la Podcastul BANUL