„Vedem consecințele unei creșteri accentuate a prețurilor” – FMI ne pune in garda: Urmeaza o recesiune mondiala!

Economia globală continuă să se confrunte cu provocări serioase legate de pandemia de coronavirus, războiul din Ucraina și situația din China, a precizat directorul general adjunct al Fondului Monetar Internațional (FMI), Gita Gopinath, în cadrul Forumului Economic de la Bruxelles.

„Vedem consecințele unei creșteri accentuate a prețurilor a materiilor prime, petrolului și gazelor în întreaga lume, precum și o creștere bruscă a costului alimentelor. Acest lucru are un impact asupra veniturilor reale din întreaga lume, provoacă o inflație foarte mare, afectează puterea de cumpărare din întreaga lume”, a spus ea, relatează TASS. „În unele părți ale lumii, acest lucru creează o situație foarte gravă în ceea ce privește insecuritatea alimentară. Voi adăuga doar că încă nu s-a terminat. Răsturnările nu s-au încheiat. Dacă acordați atenție previziunilor situației din lume, atunci în cea mai mare parte vorbesc în favoarea deteriorării”.

Gopinath a declarat că, în contextul războiului din Ucraina, „există diferențe în ceea ce privește impactul la care sunt expuse țările”. „Europa este cu siguranță una dintre regiunile care a suferit cel mai mult”, a declarat directorul general adjunct al FMI.

„Războiul ar putea escalada, iar sancțiunile pot forma noi probleme (…). Mai e și China. Acest lucru este indicat de cele mai recente date. Ei (n.r.: chinezii) se confruntă cu focare de coronavirus și cu măsurile de izolare luate în acest sens, cu slăbirea sectorului imobiliar”, a adăugat Gopinath. „Iar pandemia nu s-a terminat încă. Acest lucru poate fi văzut în multe regiuni”, a subliniat ea. „Perioada dificilă nu s-a încheiat încă, s-ar putea să existe mult mai multe șocuri care ne vor îndepărta și mai mult de creșterea pozitivă în direcția creșterii inflației”.

Aboneaza-te la Podcastul BANUL