OMV pregateste cea mai mare teapa din istorie: Gazele din Marea Neagra vor merge direct in Austria!

OMV Petrom şi Gazprom şi-au făcut bine planurile de afaceri, dar nu în favoarea României: austriecii se pregătesc să vândă gazul românesc direct la ei acasă, făcând astfel loc ruşilor să ne aducă gazul lor, la un preţ mai mare. Cum e posibil? Cu aportul statului român, prin gazoductul BRUA, în schimbul unor redevenţe şi sume din concesiuni infime, scrie Adevarul.ro

Concret, Bursa de la Viena a transmis autorităţilor din România două scrisori prin care îşi exprimă interesul de a fi platforma de tranzacţionare a gazelor româneşti, potrivit preşedintelui Comisiei de industrii şi servicii din Camera Deputaţilor, Iulian Iancu.

În cazul în care s-ar concretiza, această situaţie i-ar avantaja pe cei de la Gazprom şi OMV Petrom, pentru că gazele din Marea Neagră vor fi exportate, în loc să fie vândute pe bursa din România, în timp ce România va fi apoi nevoită să importe mai mult gaz de la Gazprom.

Şi lucrurile se succed cu rapiditate, dar nu în folosul românilor, care ar putea plăti facturile pentru gazele naturale la preţuri mai mari decât ar fi normal.

În urmă cu mai puţin de o lună, OMV Petrom a anunţat că accelerează începerea exploatării din perimetrul Neptun, de unde se estimează că se pot extrage între 42 şi 84 de miliarde de metri cubi de gaze (spre comparaţie, producţia anuală de gaze a României este de circa 11 miliarde de metri cubi). În paralel se grăbeşte construcţia BRUA – care duce gazele în Austria. Argumentul pe care-l aduce OMV pentru vânzarea gazelor româneşti la bursa din Viena este că România nu ar avea ce face cu surplusul, având în vedere că, deocamdată, Romgaz asigură cea mai mare parte din consum.

Dar resursele Romgaz sunt limitate, chiar dacă se începe exploatarea zăcământului de la Caragele de unde se pot scoate maxim 27 miliarde metri cubi, adică consumul total al României pe maximum 3 ani. Altfel spus, OMV Petrom pregăteşte terenul pentru a scoate gazele din ţară spre Austria, care are o producţie infimă şi importă peste 80% din necesarul de consum. Nici Ungaria nu stă prea bine, asigurând din producţia proprie şi alte surse circa 20 – 25% din consum. În plus, ce ar câştiga statul român, care nu poate obliga o companie privată să vândă tot gazul extras în România? Redevenţele, care sunt infime, şi eventual un mic procent din producţia anuală de gaze, în funcţie de modul în care va fi gândit contractul.

Însă, în cazul în care României nu-i ajung gazele, chiar dacă îşi face stocuri (şi s-au văzut cazuri în care producătorii au limitat producţia fix pentru a cumpăra iarna gaze mai scumpe), va importa! De unde? De la Gazprom, care este asociat cu OMV – a cumpărat de la firme controlate de Gazprom un sfert dintr-un zăcământ de gaze din Siberia si au incheiat în 2016 mai multe acorduri referitoare la colaborarea strategică între cele două companii, grupul austriac urmând să cedeze ruşilor active din Marea Nordului şi din zona platformei continentale norvegiene, în timp ce Gazprom va livra către OMV ţiţei, începând din 2016.

Iancu: Dacă gazele din Marea Neagră vor fi exportate, va fi lovită securitatea naţională a României  

Preşedintele Comisiei de industrii şi servicii din Camera Deputaţilor, Iulian Iancu, a spus luni că dacă gazele din Marea Neagră vor fi exportate, în loc să fie vândute pe bursa din România, va fi lovită securitatea naţională a României, iar consumatorul român va fi discriminat, în timp ce România va fi apoi nevoită să importe mai mult gaz de la Gazprom.

„Cine câştigă dacă eu scot din ţară 50% din gazele României, unde mă duc să mă adresez? La Gazprom. Iată cum este întoarsă ecuaţia. Avem pe masă obligaţia de a fi transparenţi, la care ţinem foarte mult. Înţelegem că este nevoie de un contract şi de investiţii foarte mari, dar haideţi să găsim soluţia prin care aceste contracte să fie transparente”, a mai spus Iancu.

Bursa de la Viena a transmis autorităţilor din România două scrisori prin care îşi exprimă interesul de a fi platforma de tranzacţionare a gazelor româneşti.

„Şi atunci o să vedeţi combinaţia Gazprom – OMV cum face tranzacţia gazelor la Viena, pentru că eu nu pot să impun producătorului fă neapărat pe OPCOM sau pe Bursa Română. El face pe ce piaţă vrea şi o va face pe cea din Viena”, a completat Iancu.

Comisia de Industrii voia ca 70% din producţia de gaze să fie vândute pe OPCOM  

În schimb, Comisia de industrii şi servicii din Camera Deputaţilor, condusă de Iulian Iancu, a aprobat, la începutul lunii octombrie, OUG 64/2016, cu amendamentele ca 70% din producţia de gaze să fie vândută pe bursa OPCOM.

Acest amendament a nemulţumit Bursa Română de Mărfuri (BRM), care, de asemenea, deţine o licenţă de tranzacţionare a gazelor. Şi BRM şi Răzvan Nicolescu, fost ministru al Energiei, spuneau că amendamentele aduse de Comisia de industrii avantajează Gazprom. În urmă cu o săptămână, însă, Plenul Parlamentului a reîntors raportul la comisie, pentru a doua oară. Comisarul european pentru Energiei, Miguel Canete, a transmis o scrisoare autorităţilor române prin care arată că oficialii de la Bruxelles nu sunt de acord cu aceste amendamente. În replică, Iancu a afirmat că, în opinia sa, scrisoarea transmisă de comisar se referă la altceva.

ExxonMobil şi OMV Petrom grăbesc exploatarea gazelor din Marea Neagră  

Recent, ExxonMobil şi OMV Petrom anunţau că accelerează procedura de luare a unei decizii de investiţii privind proiectul de gaze din Marea Neagră, hotărâre ce va fi comunicată la începutul anului viitor.

„(ExxonMobil şi OMV Petrom – n. r.) accelerează toată procedura de luare a deciziei de investiţii care, din câte am înţeles, va fi comunicată la începutul anului viitor. Aşa mi s-a comunicat de către doamna Mariana Gheorghe (directorul general al OMV Petrom – n. r.). Iar noi ne calibrăm şi accelerăm procedura de realizare a conductei BRUA, faza I, în funcţie de cât de mult îşi accelerează şi ei şi îşi pregătesc partea de exploatare”, spunea la 28 septembrie ministrul Energiei, Toma Petcu.

OMV Petrom şi americanii de la ExxonMobil au finalizat cu succes a doua campanie de foraj în perimetrul Neptun din Marea Neagră, unde cele două companii au investit în total 1,5 miliarde de euro, din 2008 până în prezent, a anunţat, anul trecut, Gabriel Selischi, la acea dată membru al Directoratului OMV Petrom, responsabil cu activitatea de Upstream.

Primele estimări arată că în perimetrul Neptun ar putea fi între 42 şi 84 de miliarde de metri cubi de gaze. Spre comparaţie, producţia anuală de gaze a României este de circa 11 miliarde de metri cubi.  România şi-a propus să finalizeze conducta BRUA (Bulgaria – România – Ungaria – Austria) până în 2020, când se estimează că va începe extracţia de gaze din Marea Neagră.

Citește mai multe pe Adevarul.ro

Aboneaza-te la Podcastul BANUL