Anuntul BCE pentru toti romanii care au rate la banca. Ce se intampla cu Euribor?

Banca Centrală Europeană (BCE) va lansa până în 2020 o nouă rată de referință overnight după ce o restructurare a indicatorului Euribor, afectat de scandaluri de manipulare, a eșuat anul acesta, transmite Reuters.

Rata dobânzii overnight negarantată, care va fi o rată de siguranță, se va adăuga actualelor rate ale dobânzii și se va baza în întregime pe tranzacțiile raportate, a anunțat joi BCE.

Ratele de referință pentru operațiuni interbancare, cum ar fi Euro Interbank Offered Rate (Euribor) și echivalentul său pe piața londoneză — Libor (London Interbank Offered Rate) — sunt folosite pentru a evalua derivate în valoare de miliarde de euro și, în unele țări, pentru a determina ratele dobânzilor la creditele ipotecare.

Pe plan global, băncile centrale și autoritățile de reglementare lucrează la dezvoltarea unor rate de referință alternative, căutând să reformeze actualul sistem. Mai multe bănci importante și societăți de brokeraj din Europa și SUA au primit amenzi consistente pentru că au manipulat ratele dobânzilor Euribor și Libor în ultimii ani.

BCE a acționat după ce planul de reformare a indicatorului Euribor a eșuat anul acesta, iar băncile se plâng că un nou sistem bazat pe tranzacțiile raportate va avea un impact excesiv asupra nivelului ratelor dobânzilor, volatilității și volumelor tranzacțiilor.

Euribor este stabilit zilnic la Bruxelles de un grup de aproximativ 40 bănci, pe baza dobânzilor la care băncile estimează că se pot împrumuta între ele.

Și Marea Britanie a anunțat că va elimina rata dobânzii Libor până la sfârșitul anului 2021, organismele de reglementare intenționând să înlocuiască acest indicator afectat de scandaluri de manipulare, cu un indicator cu un grad mai mare de încredere.

Libor, utilizat ca indicator de referință pentru produse financiare în valoare de peste 350.000 de miliarde de dolari din întreaga lume, este calculat pe baza datelor trimise de un panel de bănci cu privire la dobânzile pe care cred că le vor percepe alte bănci pentru a se împrumuta între ele.

În iulie, președintele Autorității de reglementare a pieței financiare din Marea Britanie (FCA), Andrew Bailey, a declarat că băncile „au convenit voluntar să susțină Libor pentru o perioadă de patru-cinci ani, adică până la finele lui 2021”.

Băncile vor putea să calculeze această rată și după 2021, dar Bailey a subliniat că Libor nu va mai fi susținut de mecanismul prin care FCA obligă băncile să rămână membre ale panelului. „Suportul băncilor pentru actualul Libor până la finele lui 2021 va permite o tranziție care poate fi planificată și executată fără probleme”, a spus Bailey.

Libor a devenit sinonim cu corupția după ce mai mulți traderi au fost acuzați de manipularea acestui indicator, rezultând amenzi de peste nouă miliarde de dolari și condamnarea mai multor bancheri.

Sursa: Rador

Aboneaza-te la Podcastul BANUL