Zi neagra pentru romanii care au rate la banca: ROBOR a urcat la un nou nivel record!

Indicele Robor, în funcţie de care se stabileşte rata dobânzii variabile la creditele în lei, a  ajuns la 1,58%. Creşterea  indicelui ROBOR este de peste 2,4 ori mai mare decât la sfârşitul lunii septembrie 2o16. 

„Creșterea ROBOR din ultimele zile pare rezultatul suprapunerii unei serii de factori. Avem de-a face, pe de o parte, cu o diminuare temporară a lichidității din sistem, legată de plățile la buget de la începutul săptămânii și de începutul unei noi perioade de rezerva minima obligatorie. Pe de alta parte, e posibil să avem și niște efecte provenind din zona pieței valutare, în condițiile în care leul se menține foarte stabil pe fondul unei deprecieri relativ alerte a monedelor din regiune”, a declarat, pentru Agerpres,  economistul-șef al BCR Horia Braun.

Economistul-șef al BCR a afirmat că s-ar putea să vedem în continuare ceva presiuni pe lichiditate și pe dobânzi în zilele următoare, dar scenariul de bază al băncii este că lucrurile se vor calma la un orizont de câteva săptămâni și că ROBOR la 3 luni va rămâne undeva în intervalul de 1% — 1,3% până la finele anului.

Aboneaza-te la Podcastul BANUL