Bloomberg: Sute de milioane de euro se îndreaptă spre România

Sute de milioane de euro care se îndreaptă spre România în timpul unei oferte importante de acţiuni vor adăuga presiune în următoarele săptămâni pe piaţa valutară locală, unde orice mişcare bruscă a leului a fost controlată cu stricteţe de către banca centrală, scrie Bloomberg, conform Mediafax.

Astfel, leul va înregistra probabil intrări de capital atunci când investitorii străini vor schimba fonduri pentru a cumpăra acţiuni locale la producătorul de energie Hidroelectrica SA, a cărui ofertă este estimată la 8,8 miliarde de lei (1,9 miliarde de dolari) şi care este aşteptată să se încheie pe 4 iulie.

Banca Naţională a României va interveni probabil pentru a tempera aprecierea şi pentru a menţine leul stabil sub sau aproape de 5 faţă de euro în acest an, potrivit economiştilor. Banca a refuzat să comenteze, ca parte a practicii obişnuite de a nu comenta mişcările valutare.

„Este rezonabil să presupunem că, din cele peste 1 miliard de euro estimate ca intrări de la investitorii instituţionali, o bună parte vor fi bani proaspeţi pe piaţa românească”, spune economistul ING Bank România, Valentin Tătaru.

Fondul Proprietatea, administrat de Franklin Templeton Investments, încearcă să vândă la Bursa de Valori Bucureşti circa 17,3% din participaţia de 20% pe care o deţine la Hidroelectrica. Cea mai mare parte a participaţiei este oferită investitorilor instituţionali şi doar 15% investitorilor de retail. Cererea depăşeşte deja întreaga dimensiune a tranzacţiei pe toată plaja de preţuri, potrivit Bloomberg, citat de Ziarul Financiar.

„Având în vedere profunzimea limitată a pieţei valutare locale, ar putea fi avută în vedere o apreciere tranzitorie a leului şi ar putea testa toleranţa limitată a băncii centrale pentru mişcările descendente EUR/RON”, a spus Tătaru de la ING.

Tătaru vede „zona de 4,92 ca un bun nivel de suport” pentru leu şi crede că moneda va slăbi uşor până la 5,02 faţă de euro până la sfârşitul anului.

În acest an, leul a fost una dintre cele mai stabile monede din Europa de Est. Anul trecut, forintul Ungariei s-a depreciat până la un minim record pe fondul unei dispute cu Uniunea Europeană privind finanţarea, înainte de a reduce o mare parte din pierderi în urma unor tranzacţii volatile.

Cu siguranţă, leul a trecut recent şi el printr-o perioadă de slăbire, atingând un minim record luna trecută, după ce banca centrală a semnalat că va permite o mai mare flexibilitate ca parte a unei măsuri menite să limiteze creşterea recentă a împrumuturilor în monedă străină. De atunci, moneda şi-a revenit, ajungând să se tranzacţioneze la aproximativ 4,96 faţă de euro.

„Am avut cel mai stabil curs de schimb din regiune, cu excepţia unor episoade de urcuşuri şi coborâşuri şi cred că vom vedea un astfel de episod în această vară, deoarece oferta publică iniţială a Hidroelectrica va ajuta cu intrările de capital”, spune Claudiu Cercel, directorul general adjunct al BRD-Societe Generale SA, la ZF Banker 2023. „Dar acestea sunt doar nişte conjecturi, iar excluzând aceşti factori, cred că vom vedea o monedă stabilă şi leul va rămâne sub 5 faţă de euro în acest an”.

Aboneaza-te la Podcastul BANUL