Cati bani trebuie sa scoatem din buzunar fiecare dintre noi pentru razboiul din Ucraina

Consumatorii europeni, speriați de războiul din Ucraina și de inflația record, sunt susceptibili să renunțe la rolul de motoare cheie ale redresării post-pandemice a regiunii, dând o lovitură economiei în acest an, potrivit unui sondaj realizat de Allianz SE citat de Bloomberg.

Pe baza deteriorării încrederii consumatorilor, economiștii conduși de Ana Boata au ajuns la concluzia că pierderile de cheltuieli private în zona euro, formată din 19 țări, se vor ridica în 2022 la 70 de miliarde de euro (73,6 miliarde de dolari) – echivalentul a aproximativ 500 de euro pe gospodărie. Estimarea se bazează pe un sondaj realizat în luna mai în rândul a peste 2.500 de persoane din Germania, Franța și Italia, cele mai mari trei economii ale regiunii.

Consumul privat din zona euro a început să se restrângă la sfârșitul anului trecut și a scăzut cu 0,7% în primul trimestru, pe fondul unor presiuni încă puternice asupra prețurilor, care s-ar putea înrăutăți în continuare. Banca Centrală Europeană a avertizat săptămâna aceasta că inflația din 2022 ar putea depăși 7% și s-a angajat să majoreze ratele dobânzilor cu un sfert de punct luna viitoare – prima creștere în mai mult de un deceniu – urmând probabil o majorare mai mare în toamnă.

Boata și colegii săi se așteaptă ca cheltuielile de consum să scadă și în trimestrele al doilea și al patrulea – întrerupte doar de o scurtă revenire a cheltuielilor în timpul sezonului vacanțelor de vară.

În același timp, ratele de economisire din cele trei economii cuprinse în sondaj vor reveni la mediile pe termen lung anterioare pandemiei până la sfârșitul anului, au spus aceștia.

Parțial responsabile sunt costurile mai mari ale alimentelor și energiei. Facturile gospodăriilor pentru alimente vor urca în medie cu 550 de euro în acest an, iar cheltuielile pentru energie vor crește cu peste 750 de euro, potrivit raportului.

„Pentru aproape două treimi dintre gospodării, economiile vor fi insuficiente pentru a le proteja de uraganul inflației din acest an”, au spus economiștii.

Aboneaza-te la Podcastul BANUL