Cursul a ramas sub 4,6 lei pentru un euro dupa ce BNR a cheltuit peste un miliard de lei!

Analistii ING Bank estimeaza ca interventia Bancii Nationale a Romaniei in piata valutara pentru a tine cursul sub 4,6 lei/euro a necesitat o reducere de un miliard de euro din rezerva valutara.

Banca olandeza vede o acumulare a presiunilor inflationiste, dupa ce statul a crescut acciza la carburanti si a anuntat cresteri ale pretului energiei si posibile cresteri ale pretului gazelor naturale.

Influenta majorarilor a determinat ING sa schimbe prognoza de inflatie de la 2,3% la 2,6% la finele anului, desi ultimele date publicate, aferente lunii august, au indicat, surprinzator pentru piata, o rata anuala a inflatiei de 1,2%, fata de consensul pietei de 1,5%. Presiunile pe deprecierea leului s-au acumulat in ultima perioada si dobanzile din piata monetara interbancara s-au dus spre dobanda cheie de 1,75%, cu rata ROBOR overnight la 2%.

ING crede ca presiunea pe dobanzi este rezultatul a trei factori principali. Primul este executia bugetara inegala, in conditiile in care deficitul de 0,8% din PIB anuntat la finele lunii august este mult in spatele tintei de 3% pentru tot anul, in timp ce finantarea deficitului s-a facut sub prezumtia unei executii bugetare egale. Al doilea factor este acela ca intreprinderile detinute de stat au platit dividende speciale de circa 2 miliarde de lei, iar cel de-al treilea deriva din interventiile BNR pe cursul de schimb, de pana la un miliard de euro, astfel incat sa pastreze leul sub 4,6/euro. Rezervele valutare la BNR au scazut cu 1,63 de miliarde de euro in august la 33,32 miliarde de euro, potrivit unui comunicat al bancii centrale, scrie Profit.ro.

Aboneaza-te la Podcastul BANUL