Neputinta guvernului de zeci de ani de a rezolva o problema plimbata de la un mandat la altul a adus bugetul public in fata unui moment critic in ceea ce priveste dreptul de achizitie la privatizarea Petrom a unui pachet de 8% din actiuni de catre angajatii companiei. Acum Guvernul Romaniei a fost obligat de catre Inalta Curte de Casatie si Justitie prin Decizia civila nr. 2370 din data de 08.05.2019, pronuntata in dosarul nr. 1442/2/2015, sa adopte o hotarare de guvern pentru punerea in aplicare a dispozitiilor art. 9 din anexa 1 a OUG nr. 49/1997, astfel cum a fost modificata prin O.G. nr. 55/2003, in vederea vanzarii de actiuni ale OMV Petrom S.A., pana la limita de 8% din capitalul social, la acelasi pret la care au fost vandute actiunile in cadrul procesului de privatizare.
Penalitati de 1000 de lei pe ziua de intarziere din 2019 si pana in 2022 – 1095 zile x 1000 de lei 1.095.000 lei
Totodata, prin decizia mentionata cei care au dat in judecata Guvernul Romaniei au dreptul la penalitati de 1000 lei pe fiecare zi de intarziere de la data pronuntarii si pana la executarea obligatiei.
Astfel, fostii angajati ai Petrom S.A. care au dat in judecata Guvernul Romaniei in cadrul dosarului nr. 1442/2/2015 au dreptul la penalitati in cuantum de 1.095.000 lei (pana la acest moment), urmand sa curga in continuare penalitati pentru fiecare zi in care Guvernul Romaniei refuza sa emita Hotararea de Guvern.
Instanta suprema a considerat faptul ca Guvernul Romaniei a stat o perioada foarte lunga de timp in pasivitate si ca trebuie impus un mecanism de constrangere pentru ca acesta sa isi indeplineasca obligatiile legale.
Asa au inceput sa curga in media tot felul de teorii ale conspiratiei privind demersul legitim si drepturile legale de achizitie de actiuni la Petrom pentru fostii angajati Petrom.
Compania PetroActive solicita tuturor celor implicati sa renunte la tactica dezinformarii si sa recurga in mod transparent la dialog si documentare, inainte de a emite judecati de valoare cu privire la istoricul acestui proces castigat de angajatii Petrom.
„𝐃𝐞𝐳𝐢𝐧𝐟𝐨𝐫𝐦𝐚𝐫𝐞
Aceasta este urmatoarea incercare prin care vom trece. Ne asteptam la eforturi intense de dezinformare.
Pentru cei care fac presa – puteti sa ne cereti si noua opinia. Inainte. Sa puteti sa informati corect, sa vedeti faptele si dinspre noi, sa va pastrati independenta. O data ce va prezentam povestea a 75000 de mii de oameni amagiti 25 de ani, suntem siguri ca nu veti putea ramane impartiali.
Pentru cei care sunteti direct interesati de eforturile noastre de a va ajuta sa intrati in posesia drepturilor stabilite prin lege – puteti sa ne sprijiniti moral. Si sa informati mai departe. Sa transmiteti adevarul.
Trebuie sa intelegem ca in cazul procesului 8%, prin dezinformare nu protejam pe nimeni. Trebuie sa intelegem ca fara o atitudine verticala, incurajam activitati profund ilegale si nedemocratice. Incurajam ignorarea legii, incurajam nesocotirea deciziilor judecatoresti, incurajam nerespectarea Constitutiei. Si daca facem asta, Dumnezeu cu mila. Ne intoarcem la regimul comunist. Pentru ca tot ce am spus, de acolo ni se trage.
Isi poate permite Guvernul sa respecte legea?!? (OG55 si Decizia nr. 2370/08.05.2019, pronuntata de Inalta Curte de Casatie si Justitie in Dosarul nr. 1442/2/2015)? Cu greu. Insa noi avem si solutii, nu numai drepturi si pretentii. Asa ca invitam Guvernul la dialog.
Dar… dar isi poate permite cineva sa nu respecte legea? Isi poate permite cineva sa nu respecte deciziile instantelor de judecata? Isi poate permite cineva sa ignore Constitutia? Credem ca da, mai ales daca le permitem… 𝐝𝐚𝐫 𝐍𝐎𝐈 𝐍𝐔 𝐋𝐄 𝐏𝐄𝐑𝐌𝐈𝐓𝐄𝐌! Si nu suntem singuri – impreuna suntem mai puternici.
Sa revenim la dezinformari. Acestea au mai mereu 3 teme: banii, liderii si activitatea firmei. Sa le luam pe rand:
1⃣ Finantarea: de unde are PetroActive banii pe care ii plateste oamenilor? Noi am identificat 3 directii de dezinformare:
(1) de la rusi – Nu, nu sunt de la rusi. Sunt de la actionarii firmei, oameni de afaceri cinstiti si fara abonamente la fonduri Guvernamentale;
(2) de la fosta Presedinta a Petrom, care s-ar fi intalnit pe ascuns cu Directorul General al PetroActive la Amsterdam – Nu, nici de aici nu vin banii. Mai mult, Directorul General al PetroActive NU a fost niciodata in Amsterdam… poate numai prin aeroport, in trecere;
(3) de la Isarescu – la final, dumnealui probabil ca va trebui sa faca rost de bani ca sa plateasca facturile de penalitati: deci nu i s-a dat, i s-a luat.
2⃣ Liderii: cine sunt oamenii din consiliul de administratie al PetroActive? De unde vin?
Despre Costi Balaci: Avocat cu specializarea in Drept Penal, sef de promotie, student olimpic. Din Craiova. Supranumit Sandra Brown al plangerilor penale, a avut rezultate deosebite in cunoscutele cazuri Luca, Vantu si procesul 8%. Amendat de multe ori pentru ca a contrazis judecatorii – se lupta pentru dreptatea lui. Nu e un sfant, dar este pe deplin ortodox.
Despre Elisei Craciun: a fost implicat intr-o lista de plangeri penale pentru furtul unui software medical, Hipocrate. Pe vremea cand procurorii inca scriau la masina de scris. „Ce mai e si softul asta??”. Cazul lui este in manualele de drept, pe teme de proprietate intelectuala. Hotararea instantelor si a procurorilor a fost foarte clara: fapta nu exista. De asemenea, chiar daca au existat legaturi de familie cu Guvernatorul BNR, acestea sunt inchise. Si, cu parere de rau, sunt inchise definitiv.
Despre Daniel Turbatu: fost politist. Om al legii si el. Si fost jucator de rugby, gentleman si pe teren, si pe strada. Nu stim ce-ar putea inventa cineva despre el ca sa il defaimeze.
3⃣ Activitatea firmei: ce fac acolo, este ceva ilegal?
✅ PetroActive este o societate pe actiuni infiintata conform legilor comerciale din Romania. Actiunile sunt la vedere, nimic de ascuns aici. Iar actionarii sunt, in marea majoritate, persoane fizice din Romania. Fara ascunzisuri. Suntem legali.
✅ Contractele de cesiune incheiate cu peste 8000 de oameni sunt si ele dupa litera legii. Corecte. Verificate si de noi, si de avocati. Deci nici aici nu avem prea multe discutii.
✅ Cerem Guvernului sa respecte Legea (in particular OG55/2003, dar amintim si de Constitutie) si mai cerem Guvernului sa respecte deciziile justitiei (in particular Decizia ICCJ in procesul 8%). Este ilegal sa respecti Legea si deciziile instantelor? Este ilegal sa respecti drepturile a 75000 de oameni?
Asadar revenim la intrebarile fundamentale: isi poate permite cineva sa nu respecte legea, asa, sfidator? Isi poate permite cineva sa nu respecte Decizii definitive ale instantelor de judecata? Probabil ca da, daca le permitem. Dar, in cazul nostru, 𝐍𝐔 𝐋𝐄 𝐏𝐄𝐑𝐌𝐈𝐓𝐄𝐌! Mergem inapoi in justitie, pe toate caile posibile. Stim sa mergem si la CEDO, vorbim engleza.
Cu sau fara dezinformare, 𝐯𝐨𝐦 𝐜𝐨𝐧𝐭𝐢𝐧𝐮𝐚 𝐩𝐫𝐨𝐜𝐞𝐝𝐮𝐫𝐢𝐥𝐞 de executare silita impotriva Guvernului pana la rezolvarea reala si legala a situatiei prin indeplinirea integrala a obligatiilor impuse de ICCJ. Iar aceste obligatii inseamna 4,6 milioane de euro pe zi, in fiecare zi, pentru toti cei 23000 de oameni reclamanti si intervenienti din procesul 8%. Cat timp isi mai poate permite Guvernul sa nu respecte decizia instantei?
🙏 Contam pe sprijinul dumneavoastra moral ca sa reusim impreuna. Pentru ca la PetroActive facem ce spunem. Si pentru ca impreuna suntem mai puternici.”, se arata in comunicatul PetroActive de pe pagina de Facebook