Ca la Autoritatea Nationala a Vamilor traiul a fost dintotdeauna bun, e aproape un truism. Ca multi angajati aveau lipici la bani, stie toata tara. Insa putini ar fi putut banui sumele uriase pe care le faceau unii oameni cheie din vamuirea contractelor de achizitii.
Dezvaluirile facute de un curajos om de afaceri au facut lumina. Marturia acestuia s-a constituit in cea mai ampla si mai profunda descriere a neregulilor din aceasta institutie. Detaliile incredibile oferite de omul de afaceri Mihai Popazov, actionar al companiilor TNS (Total Network Solutions si Technologies Network) se refera la multiple solicitari si beneficii personale pe care fosta sefa a IT-ului de la Vama, Ancuta Macovei le facea in contextul licitatiilor organizate la ANV.
Totul ar fi inceput odata cu anuntul postat in August 2010 pe SEAP privind organizarea unei licitatii de catre Autoritatea Nationala a Vamilor pentru a decide cine va asigura asistenta tehnica pentru sistemul informatic vamal.
Mihai Popazov a detaliat ca la discutii, directoarea IT, Ancuta Macovei, a solicitat TNS si celorlalte companii 25% din valoarea contractelor. Multe astfel de discutii s-ar fi purtat chiar la sediul Vamii Romane din strada Matei Milo, nr. 13.
De asemenea, daca banii nu ar fost livrati catre cei cu functii de raspundere care ii solicitau, platile ar fi fost sistate si nicio alta comanda nu ar mai fi fost lansata.
Omul de afaceri a indicat si momentele in care banii erau dati Ancutei Macovei – la biroul acesteia de la Vama, in masina ei si in alte spatii publice.
Surse judiciare au indicat si faptul ca nenumarate cadouri ar fi fost cumparate pentru Ancuta Macovei la solicitarea acesteia, de la posete scumpe Louis Vuitton la bijuterii de mii de euro. Reprezentantul firmelor au si inregistrat-o pe Macovei in cateva situatii. Ca sa fie clar de unde au unii angajati la stat sume de ordinul sutelor de mii de euro sau chiar al milioanelor, cu care isi finanteaza un mod de viata sfidator la adresa celor pe care ii tin pe drumuri dupa acte si stat la cozi interminabile.
Procurorii arata in ordonanta de retinere ca in anul 2010, in calitate de director al Directiei Tehnologia Informatiei, Comunicatii si Statistica Vamala din cadrul Autoritatii Nationale a Vamilor, Ancuta Anda Macovei ar fi pretins, pentru sine si pentru o alta persoana din conducerea institutiei, de la reprezentantii a doua societati comerciale 25% din valoarea unor contracte de mentenanta pentru aplicatiile componente ale Sistemului Informatic Integrat Vamal al Autoritatii Nationale a Vamilor pentru ca, in schimb, sa organizeze procedura de licitatie astfel incat sa fie castigata de o asociere din care faceau parte si cele doua firme, sa asigure buna derulare a contractelor si efectuarea platilor aferente.
Din suma ceruta, Ancuta Anda Macovei ar fi primit, in perioada 2010 — 2014, pentru sine si pentru cealalta persoana, aproximativ un milion de euro, contravaloarea unei deplasari in SUA si bunuri materiale de valoare, precizeaza DNA.