Ionut Misa, ministrul finantelor: România va păstra deficitul bugetar sub 3%

România va păstra deficitul bugetar sub 3% pentru a respecta normele europene în domeniu, a dat asigurări ministrul finanţelor publice, Ionuţ Mişa, la o întâlnire cu comisarul european Valdis Dombrovskis, responsabilul cu politica financiară a Uniunii.

Cei doi au participat la o reuniune informală pe teme economice organizată de preşedinţia estoniană a Uniunii Europene.

Demnitarul român a punctat creșterea economică de 5,6% din acest an, bazată atât pe consum, cât și pe o creștere a volumului producției industriale mai mare cu 8% față de aceeași perioadă a anului anterior.

El a aminitit și scăderea ratei șomajului, care a înregistrat în luna iulie un nivel de 5,2%, față de 7,7% cât este media europeană. De asemenea, potrivit unui comunicat al Ministerului de Finanțe, Ionuț Mișa s-a referit la creșterea produsului intern brut și rectificarea bugetară pozitivă, realizată datorită creșterii veniturilor bugetului general consolidat.

În plus, ministrul finanțelor a reconfirmat angajamentul României privind păstrarea deficitului bugetr în limitele de 3%, stabilit prin norme comunitare. La rândul său, comisarul european a apreciat rezultatele obținute de România și s-a arătat deschis dialogului și în viitor – notează sursa citată. Zilele trecute, Comisia Națională de Prognoză a revizuit în urcare estimările privind creșterea economică a României în acest an, la 5,6%, de la 5,2%, cât preconizaze anterior. Instituțiile financiare internaționale anticipează, de asemenea, că economia României va înregistra o creștere în acest an de aproximativ 4%.

Sursa: Agerpres

Aboneaza-te la Podcastul BANUL