Pericol pentru economie: industria românească a redus consumul de gaze cu 63%. Marile companii sunt pe butuci

Prețurile tot mai mari la gaze generează situații tot mai dificile pentru marii consumatori din zona industrială. România este pe primul loc în Europa în ceea ce privește scăderea consumului, reducerea ajungând la 63%.

România este pe primul loc în Europa la economia de gaze făcută în industrie, cu o scădere de 63%.

În vara acestui an, marii consumatori de gaze natural și-au restrâns activitatea sau chiar au oprit producția pentru câteva zile, printre care amintim Azomureș, Alro Slatina etc, informează Cursdeguvernare.

Astfel că, doar în luna septembrie, consumul de gaze în industria românească a scăzut cu 73%.

În primele nouă luni, o mare economie la consumul industrial de gaze a mai fost înregistrat în Finlanda (-50%) și Portugalia (-39%).

În jumătate dintre statele membre, cererea de gaze a scăzut peste media UE, cele mai mari scăderi fiind înregistrate în Finlanda (-53%), Letonia (-30%), Lituania (-25%), Estonia, Danemarca, Suedia (-20%), Olanda (-19%).

Alte state care au făcut economii sunt Germania, unde consumul de gaze a fost mai mic cu 11%, în timp ce Italia și Franța și-au redus cererea cu doar 2%, respectiv 1%.

La polul opus s-au înregistrat cereri mai mari de gaze naturale în patru state membre: Croația (+8%), Slovacia (+4%), Grecia (+3%) și Spania (+2%).

Aboneaza-te la Podcastul BANUL