Plafonarea preturilor nu va avea efectul dorit. Expert: Asa se va intampla si cu gazele

Plafonarea prețurilor aduce penurie, indiferent despre produsul al cărui preț este plafonat, precizează expertul în energie Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă, conform adevarul.ro.

„Deoarece tot mai mult se prefigurează faptul ca multe țări din Europa nu vor avea suficiente gaze ca să acopere consumul total din această iarnă, aspect care ar putea fi pus pe seama Politicii UE de sancționare a Rusiei, pentru a, se devia opinia publică de la această posibilă acuzație, UE caută să impună plafonarea prețului la gaze la toți producătorii/importatorii fapt care va produce o penurie mai mare de gaze, dar nu va fi percepută ca fiind penuria datorată UE ci a ”avariilor” create de în special de Rusia care va fi acuzată că nu livrează gaze europenilor”, consideră Dumitru Chisăliță.

Potrivit acestuia, pe de o parte avem o măsură populistă, mult dorită și în același timp avem o justificare și vinovații de ce nu va avea Europa gaze la iarnă.

Pe de altă parte, o serie de alte state membre se opun ideii plafonării preţului gazelor. Germania, Ţările de Jos, Danemarca, Estonia, Irlanda susţin că plafonarea preţurilor ar pune în pericol securitatea aprovizionării prin subminarea capacităţii UE de a atrage livrări de gaze la iarnă. Este important de precizat că aceste țări, cu excepția Germaniei au asigurate cantitățile de gaze pentru iarna următoare și au prețuri acceptabile în contractele existente.

Ungaria s-a opus vehement plafonării prețului gazelor la importatori, având în vedere că are contracte încheiate cu Gazprom la prețuri acceptabile.

15 țări au semnat o scrisoare prin care se cere UE plafonarea prețurilor la toate gazele produse/importate în Europa (Belgia, Bulgaria, Croația, Franța, Grecia, Italia, Letonia, Lituania, Malta, Polonia, Portugalia, România, Slovacia, Slovenia și Spania).

„Plafonarea prețului la orice produs aduce penurie. Plafonarea prețului la gaze în Europa poate aduce aceeași penurie. Cererea mare de gaze la nivel mondial poate absorbi imediat o parte din gazele care au ajuns anul acesta în Europa pentru a substituii gazele lipsă din Rusia. Și atunci de ce această solicitare? Poate pentru că oricum se așteaptă să nu fie suficiente gaze în această iarnă și țările își pregătesc terenul și vinovații pentru perioada când vor rămâne fără gaze și opinia publică le va cere socoteală”, susține expertul.

Practic toate țările semnatare exceptând România sunt țări dependente masiv de importurile de gaze, în general nu au acoperită integral cantitatea de gaze pentru iarna următoare. Astfel, multe din aceste țări nu au ce pierde, ele fiind în situația de a nu avea oricum suficiente gaze pentru iarna următoare, pentru toți consumatorii și în fiecare zi de iarnă.

Marile întrebări sunt pentru România:

• De ce să semneze România o astfel de scrisoare, având în vedere că are cea mai mare acoperire cu gaze din producția internă dintre toate țările Europene care consumă gaze?

• De ce să-ți plafonezi prețul gazelor naturale din producția internă (plafonare care s-a realizat de anul trecut pentru gazelle vândute populației), care în situația de criză a gazelor din Europa în această iarnă – de altfel foarte probabilă – vei fi pus în situația să le exporți în alte țări?

• De ce să semnezi o astfel de scrisoare de plafonare a prețului gazelor din producția internă, care sigur va creea penurie de gaze din import și fără de care România în zilele geroase nu are cum să asigure gazele în mod continuu la toți consumatorii non casnici?

Supraimpozitarea producătorilor nu aduce prețuri mai mici

Scrisoarea celor 15 țări pentru plafonarea prețului la gaze a pus presiune pe Uniunea Europeană, care trebuie să găsească un mod de a aborda plafonarea preţului la gazele naturale care să fie acceptat de toate cele 27 de state membre ale blocului comunitar, așa cum afirma de curând comisarul european pentru energie, Kadri Simson.

Cert este că decizia UE de supraimpozitare a producătorilor de energie electrică, care vând energie peste 180 euro/MWh, nu a adus prețuri mai mici la energie electrică, dar a adus venituri suplimentare exact în țările care acum solicită plafonarea prețului la gaze. Conform unui articol publicat de POLITICO cele mai multe fornduri din supraimpozitarea producătorilor de energie electrică sunt strânse în Franța și țări din Europa Centrală și de Est în schimb ce alte țări precum Germania, Țările de Jos etc., vor strange mai puține.

Aboneaza-te la Podcastul BANUL