Vesti bune: In prag de iarna pretul gazului a atins cel mai scazut nivel din ultima vreme!

Preţul gazelor naturale în Europa a atins astăzi cel mai scăzut nivel din luna iunie, în timp ce Uniunea Europeană își multiplică eforturile de compensare a livrărilor rusești de gaze, iar mai multe țări membre au anunțat rezerve mai mari decât cele preconizate, notează RADOR.

La bursa specializată din Olanda gazul pentru contractele futures s-a tranzacționat cu puțin peste 137 de euro pentru un Megawatt-oră, după ce a scăzut anterior la puțin peste 131 de euro, curs nemaivăzut din luna iunie. În același timp analişti financiari citați de France Presse susţin că rezervele europene de gaze naturale se umplu mai repede decât se preconiza acum câteva luni.

Comisia Europeană este așteptată să prezinte mâine noi propuneri de atenuare a creșterilor de prețuri la energie. Bruxellesul dorește inclusiv stabilirea unui mecanismul de achiziționare în comun a gazelor la nivelul întregii Uniuni, dar și revizuirea indicelui TTF al bursei gazelor din Olanda, folosit drept referință în tranzacțiile europene și pe care Comisia îl consideră mărit în mod artificial.

Aboneaza-te la Podcastul BANUL