Premierul Ciucă: „Toate statele europene au fost de acord să deschidă românilor porțile Spațiului Schengen. Toate, cu o singură și nejustificată excepție”

Premierul Nicolae Ciucă a afirmat, astăzi, după votul din Consiliul JAI referitor la aderarea României la Schengen, că mulțumeşte tuturor celor care au susținut demersul, dar ți-a exprimat dezamăgirea faţă de lipsa consensului.

Nicolae Ciucă: „în calitate de prim-ministru și de cetățean român, îmi exprim profunda dezamăgire față de lipsa consensului la nivelul Consiliului JAI de astăzi în ceea ce privește aderarea României la spațiul Schengen”.

„Vreau să adresez mulțumiri tuturor partenerilor europeni din statele membre, Comisia Europeană, Parlamentul European, dar și din agențiile europene, care ne-au susținut vocal, pe baze corecte, demonstrate prin argumente, fapte și cifre solide și care au insistat să găsim împreună soluții”, a precizat liberalul.

Premierul a punctat și faptul că aproape toate statele europene, cu excepția Austriei, au susținut aderarea României la Spațiul Schengen.

„Toate statele europene au fost de acord să deschidă românilor porțile Spațiului Schengen, ca o recunoaștere a pregătirii noastre, dar și a eforturilor continue, de ani de zile, pentru protejarea granițelor externe europene. Toate, cu o singură și nejustificată excepție, Austria”, a explicat Premierul.

Acesta a mai spus că „unanimitatea nu a fost posibilă astăzi, în contextul în care un singur stat membru, Austria, a refuzat aderarea României. Această decizie rămâne fundamentată pe alegații bazate pe cifre pe care România le-a probat clar ca fiind incorecte. Nu am folosit nici măcar estimări naționale, am folosit datele agenților UE, care trebuie să rămână baza atunci când luăm decizii europene”.

Nicolae Ciucă a precizat că a recunoscut dificultățile cu care statele europene se confruntă în ceea ce privește presiunile migratorii, dar a evidențiat promptitudinea și solidaritatea de care România dă dovadă când este nevoie.

„Am recunoscut dificultățile statelor membre care se află sub presiuni migratorii și am acționat întotdeauna solidar și activ în a găsi soluții în plan european. Numai împreună putem rezolva aceste probleme. Am avut propuneri concrete pentru partenerii noștri și am lucrat intens alături de Comisia Europeană pentru a răspunde acestor preocupări. Regretăm și, sincer, nu înțelegem poziția inflexibilă arătată”, a subliniat Premierul.

„Mai mult ca oricând, în ultimul an, România a dovedit că este un veritabil actor în asigurarea securității europene. Nu în ultimul rând, etapele parcurse în acest proces relansat de aderare la Spațiul Schengen au reconfirmat că cetățenii români și europeni pot să aibă încredere în modul în care România protejează frontierele Uniunii și asigură cooperarea polițienească”.

România va continua să-și respecte obligațiile ca stat membru UE

Premierul a afirmat și că România va continua să-și respecte obligațiile care îi revin ca stat membru al Uniunii Europene și va avea o atitudine constructivă pentru o soluție europeană.

Nicolae Ciucă: „Așa cum am procedat în ultimii 15 ani, vom continua să protejăm frontierele noastre externe, care sunt și frontierele UE, pentru că e vorba, în egală măsură, de securitatea României și a românilor, ca și a celor europeni. Acest lucru a fost și mai vizibil în acest context dificil generat de războiul de la granițele noastre”.

„România va continua să fie constructivă și să lucreze pentru o veritabilă soluție europeană. Știu foarte bine că românii susțin și își doresc îndeplinirea acestui obiectiv de țară. Le mulțumesc pentru aceasta și îi asigur că aderarea României rămâne obiectivul nostru strategic. Vom continua toate discuțiile și negocierile pentru atingerea acestui obiectiv, pentru a transforma o nedreptate în dreptatea și respectul pe care le merităm”.

„Vreau să mulțumesc și tuturor celor implicați în acest efort masiv, politic și diplomatic, indiferent de culoare politică. Decizia de astăzi, chiar dacă o regretăm, ne motivează să continuăm”, a înceiat Premierul și Președintele PNL.

Aboneaza-te la Podcastul BANUL