Premierul Tudose: Romania nu va lua un leu imprumut de la FMI!

Premierul Mihai Tudose a declarat luni seară, la Antena 3, că nu va lua niciun împrumut de la FMI, întrebat fiind dacă Guvernul are în vedere o astfel de variantă, potrivit Agerpres.

„Sincer, în niciun caz, şi le-am spus-o şi lor, fiindcă la ce prognoze au făcut şi la cum s-au purtat cu noi, iertaţi-mă, cred că ar trebui să fim într-o disperare la care să nici nu ne folosească dacă luăm banii de la ei. Nu voi lua un leu împrumut de la FMI”, a afirmat Mihai Tudose, care a precizat că ministrul de Finanţe, Ionuţ Mişa, efectuează o deplasare în SUA pentru o discuţie cu organismele financiare internaţionale, dar nu cu FMI.

Premierul a adăugat că se poate recurge la alte instrumente financiare dacă va fi nevoie, „eurobonduri, împrumut titluri de stat”.

Fiind întrebat dacă are de reproşat FMI situaţia legată de tăierile de salarii din 2010, Tudose a răspuns: „Păi, au ieşit senini şi au spus ‘noi am cam greşit un pic'”.

„Au stricat viaţa unei ţări şi a oamenilor într-un mod dezastruos. Şi acum au greşit o prognoză, au greşit-o pe a doua, eu mi-am făcut datoria să-i chem şi să le spun că s-ar putea să nu mai vorbim deloc cu ei, nici măcar aşa, în vizită de curtoazie, când se schimbă garnitura la ei, dacă o greşesc, în continuare, şi pe a treia (prognoză – n.r.). Au devenit un pic mai prudenţi. Eu nu vorbesc de Fondul Monetar Internaţional ca structură, dar, nu ştiu, oamenii pe care-i trimit pe aici, nu ştiu care e baza de selecţie, că nu prea le iese. (…) Eu am avut o discuţie cu ei, doar atâta: mai greşiţi o dată şi voi reacţiona violent, fiindcă înţeleg că este, de fapt, un atac al vostru asupra ţării, cu ratingul de ţară”, a declarat Tudose.

Sursa: Agerpres