Preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a României, Mihai Daraban: ”România are un deficit comercial uriaş, iar o mare parte din vină o are diplomaţia economică”

România are un deficit comercial uriaş, raportat pentru sfârşitul anului trecut, iar o mare parte din vină o are diplomaţia economică, inexistentă în state cu mare potenţial economic, susţine preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a României (CCIR), Mihai Daraban.

Potrivit unui comunicat remis AGERPRES, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a României (CCIR), Mihai Daraban, a participat joi, 23 iunie, la Forumul economic naţional – „Modelul economic românesc în Uniunea Europeană. România-Orizont 2040”, organizat de Asociaţia pentru Studii şi Prognoze Economico-Sociale (ASPES), Academia de Studii Economice din Bucureşti (ASE), Asociaţia Generală a Economiştilor din România (AGER), Asociaţia Facultăţilor de Economie din România (AFER).

„Din nefericire, în România, dialogul social este mimat, iar lipsa reprezentanţilor autorităţilor de la evenimentul de azi, vine ca o confirmare a acestui lucru. Camera de Comerţ şi Industrie a României este organizaţia care mediază dialogul dintre mediul de afaceri şi decidentul politic, iar, de-a lungul timpului, în urma consultării cu antreprenorii români, am sesizat autorităţile asupra unor probleme cu care aceştia se confruntă, în speranţa soluţionării acestora. În general, nu s-a întâmplat nimic. Trebuie să ieşim din această paradigmă a capitalului de stat, iar guvernul, oricare ar fi el, trebuie să înveţe să delege anumite competenţe. Avem un deficit comercial uriaş, raportat pentru sfârşitul anului trecut, iar o mare parte din vină o are diplomaţia economică, inexistentă în state cu mare potenţial economic. Nu putem face nimic, însă, pentru că sunt aşa-zişi diplomaţi de carieră, angajaţi ai statului român şi nu ai camerelor de comerţ aşa cum se întâmplă în Austria, de exemplu”, a menţionat Mihai Daraban, potrivit Agerpres.ro.

El a subliniat că, împreună cu mai multe organizaţii patronale sectoriale, a ieşit public şi a propus reorganizarea teritorială a României pentru că „în forma actuală nu se mai pot susţine un număr atât de mare de judeţe”.

„Ştim că am deranjat foarte multă lume cu această propunere, pentru că astfel vor dispărea foarte multe posturi plătite din bani publici. Ne dorim o ţară ca afară, dar când CCIR a propus modificarea legii camerelor de comerţ după modelul german, francez sau italian, au început să apară probleme înainte ca proiectul de lege să ajungă la faza de dezbatere publică. Salut organizarea forumurilor economice, precum cel de azi, dar îmi doresc, în acelaşi timp şi o implicare reală a decidentului politic”, a mai spus Mihai Daraban.

Conform sursei citate, evenimentul a urmărit să definească coordonatele principale ale construirii unei economii naţionale româneşti, ca o economie bazată pe potenţialul real uman, material, natural, mineral şi financiar al României.

De asemenea, temele de discuţie au vizat principalele căi de acţiune pentru o economie construită pe cunoaştere, pe cercetare şi inovare, în concordanţă cu interesul naţional, dar puternic deschisă şi ancorată economiei Uniunii Europene şi economiei mondiale.

Aboneaza-te la Podcastul BANUL