Trăim momente care zilnic scriu istorie. Pandemia COVID-19 și acum războiul din Ucraina ne-au schimbat radical rutina zilnică formată după criza economică din 2008. Când lucrurile par să funcționeze, istoria europeană ne-a demonstrat că șansele ca unele dezechilibre să apară sunt foarte mari. Astăzi ne confruntăm cu un conflict militar deschis la graniță, cu tensiuni diplomatice și nu în ultimul rând cu una dintre cele mai serioase crize energetice europene din istorie.
Republica Moldova are în acest moment o situație extrem de complicată. Micuțul stat de peste Prut este dependent 100% de resursele externe în ceea ce privește gazul și energia electrică. Luptele din Ucraina au afectat foarte mult situația energetică moldovenească, aceștia din urmă trezindu-se peste noapte fără nicio sursă de energie. În disperare de cauză, Republica Moldova a solicitat ajutorul fratelui mai mare, României, iar acesta, neașteptat pentru unii, atât din Moscova cât și de la București, a venit necondiționat.
Astăzi, România asigură peste 90% din necesarul de consum al Republicii Moldova. O veste extraordinară dacă ne gândim că până acum câțiva ani România exporta doar vorbe goale peste Prut pentru atragerea voturilor în campaniile electorale. Reacția României a fost una foarte promptă, suplinind imediat necesarul energetic, care în mod obișnuit venea din Ucraina.
Cum este posibil să susținem energetic o țară întreagă? Există mai mulți factori determinanți care stau la baza voinței politice și a capacității statului român de a furniza energie la un nivel atât de mare.
În primul rând trebuie să amintim performanța Guvernului ca la data de 1 noiembrie România să aibă în depozite gaze naturale în procent de 96,52% – 2.963,3 milioane metri cubi, fapt care dau garanții populației și mediului de afaceri că nu vor avea probleme cu gazele în această iarnă. Această performanță, peste media Europeană, se datorează Ministerului Energiei care a înțeles mai bine decât mulți alții cât de importantă este asigurarea independenței energetice. Având garanția că în interiorul statului român nu vor fi probleme în această iarnă, este firesc, moral și normal ca o parte din resurse să fie direcționate către frații de peste Prut. Dar, repetând, acest lucru nu ar fi fost posibil dacă România ar fi eșuat în acest proiect european de aprovizionare temporară cu gaze.
În al doilea rând, companiile de stat din energie au avut parte de investiții istorice pentru modernizare și reparații, fapt care a dus la o creștere a producției de energie și la profituri record pentru țara noastră. (vezi cazul Hidroelectrica sau Transelectrica).
Nu în ultimul rând trebuie să reamintim și că pe 13 octombrie 202, prin OUG 138/2022 adoptat de către guvernul Ciucă, frații de peste Prut au primit prioritar energie electrică la un preț plafonat, exact ca cel pe care îl plăteau românii, și anume 450 RON/MWh. Astfel, Republica Moldova și-a putut continua activitatea zilnică fără întreruperi, lucru care ar fi dus la o posibilă implozie și la o nouă criză umanitară la granița de Est a României. Acest lucru se întâmpla printr-un proiect inițiat de dușmanul numărul 1 al extremistului George Simion, Ministrul Energiei, Virgil Popescu, el fiind cel care a insistat ca Hidroelectrica și Energocom să semneze contractul care salvează Chișinăul de o iarnă rece și neagră, înțelegând imediat că nu poți pretinde la infinit că oferi ajutor fără să-ți asumi acțiuni concrete
Aceste acțiuni de soft power ale României sunt un prim pas în scoaterea Republicii Moldova de sub influența Moscovei. Guvernul Ciucă sprijină vizibil Chișinăul în situații de criză, iar acest lucru irită Rusia, aceasta răspunzând prin interpuși ca George Simion care, după cum știm, și-a făcut un obiectiv personal din a-l hărțui peste tot pe unde-l prinde pe Ministrul Energiei Virgil Popescu. Acum, văzând acțiunile concrete pe care acesta le-a întreprins în ultimele luni pentru susținerea Republicii Moldova cu scopul de a reduce orice dependență față de Moscova, înțelegem și mai bine de ce rusofilul George Simion aproape că îl agresează fizic pe Virgil Popescu în speranța ca acesta să se sperie și să renunțe la orice acțiune bună, atât pentru România cât și pentru Republica Moldova.