Spania propune ”moştenirea universală”: Fiecare cetatean primeste 20.000 de euro când împlinește 18 ani

Ministrul spaniol al muncii, Yolanda Díaz, un politician de stânga, a propus un program de combatere a inegalităţilor sociale prin acordarea unei sume de 20.000 de euro fiecărui tânăr din ţară, din momentul în care împlineşte vârsta de 18 ani, care să fie cheltuită pentru studii, formare profesională sau deschiderea unei afaceri, relatează The Guardian.

Potrivit platformei electorale Sumar a Yolandei Díaz, care a anunţat această măsură chiar înainte de alegerile generale anticipate din Spania, prevăzute pentru 23 iulie, iniţiativa ar costa 10 miliarde de euro, bani care ar fi obţinuţi prin impozitarea celor bogaţi.
Mişcarea Sumar afirmă că scopul este de a garanta „egalitatea de şanse”, indiferent de mediul familial sau de veniturile oamenilor.

Plăţile, care ar începe la vârsta de 18 ani şi ar continua până la 23 de ani, ar fi însoţite de sprijin administrativ pentru a-i ajuta pe tineri să studieze, să se formeze sau să îşi înfiinţeze propria afacere.

„Este vorba de a le permite tinerilor să aibă un viitor şi de a le oferi şansa de a studia sau de a începe o afacere fără ca acest lucru să depindă de numele lor de familie sau de familia din care provin”, a explicat Díaz la o întâlnire cu corespondenţii străini de presă de la Madrid. „De aceea, propunem ca oamenii să primească 20.000 de euro la împlinirea vârstei de 18 ani pentru a se putea dezvolta, fie că este vorba de studii sau de înfiinţarea unei afaceri. Aceasta este miza zilei de 23 iulie”, a afirmat politicianul.

Díaz a confirmat că această politică – numită „moştenirea universală” – va fi disponibilă pentru toţi tinerii spanioli, indiferent de situaţia lor economică, şi va fi finanţată prin impozitarea persoanelor care câştigă mai mult de 3 milioane de euro pe an. Platforma Sumar estimează că această măsură ar însemna 0,8% din PIB-ul Spaniei.

Ministrul, care a fost crescută într-o familie cu convingeri comuniste, a declarat că nu a putut să-şi urmeze propriile vise de a deveni inspector de muncă, deoarece nu existau suficienţi bani pentru ca ea să petreacă ani de zile studiind. „Să devii inspector de muncă în Spania ar fi durat aproximativ cinci ani”, a spus ea. „Nu sunt inspector de muncă pentru că sunt fiica unor părinţi din clasa muncitoare şi nu mi-aş fi putut permite niciodată să fac asta. Aceasta este o măsură de redistribuire (a averii) care le va permite tinerilor din ţara noastră să aibă un viitor, indiferent de numele lor de familie”, a precizat ea.

Propunerea platformei electorale Sumar a fost primită cu reticenţă de ambele părţi ale eşichierului politic din Spania. Nadia Calviño, ministrul economiei în guvernul de coaliţie condus de socialişti, a pus sub semnul întrebării modul în care această politică ar funcţiona în practică. „Oricine propune acordarea de subvenţii sau granturi fără niciun fel de restricţii în ceea ce priveşte nivelul veniturilor sau obiectivele trebuie să explice cum va fi finanţat, deoarece va trebui să continuăm cu o politică fiscală responsabilă în următorii ani”, a declarat Calviño luni pentru postul de radio Onda Cero.

Partidul Popular (PP), conservator, aflat în opoziţie, care îi devansează pe socialişti în sondaje, dar care se aşteaptă să fie nevoit să se bazeze pe sprijinul partidului de extremă dreapta Vox pentru a forma un guvern dacă va câştiga alegerile, a fost şi mai tranşant. Un purtător de cuvânt al PP a acuzat mişcarea Sumar că şi-a greşit grav priorităţile şi a sugerat guvernului să se concentreze asupra altor probleme într-o ţară în care, potrivit PP, „27% din populaţie este expusă riscului de excluziune socială, în care rata şomajului este cea mai mare din Europa, în care familiile nu se ajung cu banii până la sfârşitul lunii şi în care persoanele care desfăşoară activităţi independente se luptă să se menţină pe linia de plutire”.

Aboneaza-te la Podcastul BANUL