Topul judetelor cu cei mai multi bugetari din totalul angajatilor

În plină explozie a inflației, cele mai recente date arată că numărul bugetarilor a crescut! Spre exemplu, dacă adunăm angajații din administrația centrală cu cei din locală sunt 67 de bugetari la mia de locuitori.

Totul în condițiile în care salariile bugetarilor au crescut din nou cu zece procente la începutul acestui an.

Dacă ne referim la administrația locală, vedem că sunt 24 de salariați la mia de locuitori, iar la nivelul întregii țări, dacă adunăm numărul de salariați din administrația locală cu cei din administrația centrală vedem că sunt aproximativ 67 de bugetari la mia de locuitori.

În ceea ce privește distribuția în teritoriu, Agenția Națională a Funcționarilor Publici ne oferă date interesante: Hunedoara este lider la funcționarii plătiți din fonduri publice, cu 5,55 bugetari la mia de locuitori. Paradoxal, București are cel mai mic procent, cu 3,8 bugetari la mia de locuitori. În Gorj avem 5,2 bugetari la mia de locuitori, în Caraș Severin 4,8, Arad 4,7, Alba 4,6, Mehedinți 4,42 iar în Teleorman sunt 4,3 bugetari la mia de locuitori.

Numărul posturilor ocupate în instituţiile şi autorităţile publice din România era, în noiembrie 2022, de 1.280.003, iar circa 64% dintre acestea erau în administraţia publică centrală, conform datelor publicate pe site-ul Ministerului Finanţelor (MF).