Principalele modificari fiscale pregatite de guvern pentru 2018

Document exclusiv cu măsurile fiscale de anul viitor. Guvernul nu renunță la transferul contribuțiilor de la angajator la angajat în ciuda protestelor sindicatelor, potrivit proiectului Ministerului Finanțelor obținut de Realitatea TV.

De remarcat că documentul nu aminteste nimic despre obligativitatea introducerii TVA split de la 1 ianuarie 2018, o masura respinsă de companii. Sunt și alte modificări: Impozitul pe venit scade de la 16% la 10% de la 1 ianuarie. În cazul activităților independente apare o cota forfetara de 40% aplicată la venitul brut care e deductibilă.

„Stabilirea unor noi reguli de determinare a venitului net anual din activitati independente sau din alte categorii de venituri pentru care, in prezent, venitul net anual se determina in sistem real. Pentru veniturile din drepturi de proprietate intelectuală, plătitorii veniturilor vor retine la sursa o cota de 7% (in prezent e 10%) din venitul brut.

Apare un impozit pentru persoanele fizice care vand mai mult de 2 autoturisme/an. Astfel, in cazul unei persoane care vinde mai mult de doua autoturisme pe an indiferent de data dobandirii, pentru cel de-al treilea autoturism vandut vor fi aplicabile regulile de impunere specifice activitatilor independente.

Trecerea contribuţiilor la angajat, fără diminuarea salariului net 

Trecerea contribuţiilor de la angajator la angajat este „o măsura total atipică”, a declarat Adrian Benţa, consultant fiscal, la REALITATEA TV.  Cât despre split TVA, spune Benţa, aceasta este o măsură pentru a combate evaziunea fiscală. „ANAF trebuie să dea multe aprobări. Este o măsură costisitoate, aduce multă birocraţie şi multe cheltuieli”, a declarat Adrian Benţa la REALITATEA TV.

Marius Nistor, preşedinte sindicat Spiru Haret a explicat că există mai multe tabere. „Atrag atenţia că la utlima discuţie de la Guvern cu problema transferului contribuțiilor de la angajator la angajat au existat mai multe tabere, unii au fost de acord dar cu precizia că salariul net să fie păstrat”, a declarat Marius Nistor la REALITATEA TV.

„Cine crede că îşi permite în momentul de faţă să diminueze salariile anagajţiilor, în condiţiile în care au plecat foarte mulţi din ţară? Forţa de muncă înalt calificată a plecat din ţară”, a precizat Nistor la REALITATEA TV.

Aboneaza-te la Podcastul BANUL