Un amendament propus de senatorul Daniel Zamfir, la ordonanța care reglementează mecanismul unic de achiziție a energiei, ar putea crește exponențial valoarea facturilor pe care furnizorii le emit românilor.
Calculat la cantitatea de energie tranzacționată anual pe OPCOM, valoarea unei supra-comisionări ar putea ajunge la peste 500 de milioane de lei. OUG 153/2022, care introduce reglementarea parțială a pieței, cu prețul maximal de 450 lei/MW suferă modificări în procesul legislativ din Parlament. De această dată, un amendament introdus la actul normativ de către senatorul PSD Daniel Zamfir poate crește exponențial tarifele și comisioanele percepute de OPCOM.
Cu alte cuvinte, furnizorii ar putea fi obligați să plătească cu 10% mai mult pentru energia tranzacționată la OPCOM. Acest procent de 10% ar putea să se ”verse” în facturile consumatorilor finali, având în vedere că furnizorii nu sunt obligați să vândă la un anumit preț energia.
Mai mult decât atât, având în vedere că plafonarea prețurilor la energie va rămâne în vigoare pentru viitorul imediat, până în 2025, bugetul statului poate fi afectat serios începând din 2023. În valoare reală toată lumea pierde din introducerea acestui amendament.
Nu este prima modificare legislativă, prin amendamente, care dă peste cap sistemul. Un alt exemplu este introducerea, prin amendament însușite de PSD în Parlament, a obligativității depunerii unor declarații pe propria răspundere pentru a beneficia de prețul plafonat la energie.
Cel mai grav afectați de această modificare parlamentară sunt chiriașii din România și în special cei din centrele urbane. Aceștia ar putea să plătească preț întreg la factură, neplafonat, dacă proprietarii imobilelor în care locuiesc nu declară la rândul lor că sunt de acord ca plafonarea să se aplice la locul respectiv. Având în vedere că și proprietarii locuiesc undeva, aceștia vor declara că preferă să beneficieze de prețul plafonat la domiciliul propriu. Prin urmare, în acest moment, este un haos legat de cum, cine, unde trebuie să gestioneze aceste declarații și este foarte probabil, ca din cauza unui amendament introdus în lege de PSD, unii români să plătească de 4 sau chiar 5 ori mai mult pe factura la curent, începând din ianuarie.
Avertizările vin din partea unor experți în energie, cum este Dumitru Chisăliță, dar nimeni nu vorbește despre autorii acestei serii de amendamente care transformă foarte mulți consumatori de energie din România în emitenți de declarații tip.