Guvernul salveaza Hidrocentrala de la Rastolita

Guvernul Romaniei a doptat in 14 decembrie o ordonanta de urgenta prin care a reusit sa salveze proiectul hidrocentralei de la Rastolita.

Prefectul judetului Mures, Mara Toganel, afirma ca: “Guvernul Romaniei salveaza proiectul Hidrocentralei Rastolita prin Ordonanta de Urgenta. Guvernul a adoptat ordonanta de urgenta pentru stabilirea unor masuri privind obiectivele de investitii pentru realizarea de amenajari hidroenergetice in curs de executie, precum si a altor proiecte de interes public major care utilizeaza energie regenerabila. Astfel, 10 proiecte in curs de executie din tara, intre care si Hidrocentrala de la Rastolita, sunt declarate ca fiind proiecte de interes public major care utilizeaza energia regenerabila si considerate situatii exceptionale, pentru a caror realizare este permisa scoaterea definitiva a terenurilor din fondul forestier national.”

Prefectul Mara Toganel a mai precizat ca urgenta acestei decizii este data de necesitatea luarii unor masuri pentru asigurarea securitatii energetice a tarii noastre. “Indicatorii tehnico-economici aferenti proiectelor de investitii se actualizeaza si se reaproba de catre entitatea care le detine in portofoliu, indiferent de modalitatea initiala de aprobare a respectivelor proiecte de investitii. Ordonanta de Urgenta este justificata de necesitatea unor masuri specifice care se impun pentru cresterea securitatii energetice si cresterea competitivitatii industriei energetice romanesti.” a mai precizat prefectul Mara Toganel.

Ordonanta de urgenta a avut la baza si caracterul strategic al proiectelor de investitii pentru realizarea de amenajari hidroenergetice, eoliene si fotovoltaice, precum si faptul ca finantarea europeana prin planul de masuri REPower EU presupune o perioada redusa de timp pentru evaluare, fiind necesara asigurarea posibilitatii implementarii pana in anul 2026. Mai mult, a fost luat in considerare faptul ca indicatorii tehnico – economici aferenti unor proiecte de investitii au fost aprobati inainte de anul 1990 prin acte normative specifice reglementarilor in vigoare la momentul de referinta, motiv pentru care este necesara actualizarea indicatorilor tehnico economici si a bugetului.

Aboneaza-te la Podcastul BANUL