Noile prețuri plafonate pentru gaze și energie intră în vigoare, presedintele Iohannis a semnat legea

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, marţi, legea care modifică plafoanele impuse prețurilor plătite de populație la energie electrică și gaze naturale.

Legea prevede un preţ maxim la energie electrică de 1,3 lei/kWh pentru toţi consumatorii, indiferent de nivelul de consum:

0,68 lei/kWh pentru clienții casnici al căror consum mediu lunar este mai mic de 100 KWh inclusiv, pentru clienții casnici care utilizează dispozitive, aparate sau echipamente medicale necesare efectuării tratamentelor, pentru clienții casnici care au în întreținere cel puțin 3 copii cu vârsta de până în 18 ani, respectiv 26 de ani, în cazul în care urmează o formă de învățământ, precum și pentru familiile monoparentale.
0,80 lei/kWh pentru clienții casnici al căror consum lunar este de maximum 255 kWh
1 leu/kWh pentru IMM-uri, spitale, școli, creșe, grădinițe, biserici, instituții publice, Metrorex, industria pharma, institute de cercetare, aeroporturi.
1,3 lei/kWh pentru clienții casnici al căror consum lunar este de peste 255 kWh și pentru industria mare
Prețurile se vor raporta fie la consumul lunar, pentru cei care trimit indexul, fie pe media la 3 luni (regularizare).

Pentru consumul de gaze naturale, prețurile maxime vor fi:

0,31 lei/kWh în cazul clienţilor casnici, dar și pentru clienţii noncasnici din cadrul parcurilor industriale reglementate și pentru clienții noncasnici din cadrul sistemelor de distribuţie închise definite conform Legii nr. 123/2012
0,37 lei/kWh în cazul clienţilor noncasnici al căror consum anual de gaze naturale realizat în anul anterior la locul de consum este de cel mult 50.000 MWh, precum şi în cazul producătorilor de energie termică
Preţul final facturat de maximum 0,37 lei/kWh, cu TVA inclus se aplică şi în cazul locurilor de consum ale clienţilor noncasnici racordate în anul respectiv, în limita unui consum anual de cel mult 50.000 MWh.

Aboneaza-te la Podcastul BANUL