Uniunea Europeana a anuntat data la care vor fi interzise centralele pe gaz in Romania

Vânzarea centralelor termice pe gaze ar putea fi interzisă începând din 2029 în toată Uniunea Europeană, deci inclusiv în România, potrivit unui proiect de directivă care va fi discutat de Comisia Europeană în 27 aprilie.

Oprirea vânzării de centrale individuale pe gaz în UE începând cu 1 ianuarie 2029 apare în draftul de modificare a directivei actuale Ecodesign, ce va fi discutată în cadrul unui forum de consultare al Comisiei Europene joi, 27 aprilie.

Textul noii reglementări ar trebui să fie finalizat în cursul acestui an pentru a fi publicat în 2024, scrie economica.net. Intenția Executivului European de a interzice vânzarea de centrale individuale pe gaze a fost devoalată mai demult, prin pachetul RePowerEU, care încuraja statele membre să introducă interdicții naționale pentru centralele de apartament care utilizează combustibili fosili în clădirile existente și în cele noi, dar nu a existat vreo obligație impusă.

Cu acea ocazie, executivul UE își anunțase intenția de a renunța la cazanele pe gaz prin introducerea unor limite de proiectare ecologică mai stricte pentru sistemele de încălzire.

Opt țări europene au început deja procesul de interzicere a utilizării centralelor pe gaz în clădiri. Între acestea, Danemarca, Norvegia și Olanda.

Aboneaza-te la Podcastul BANUL