Membru de zeci de ani al PSD, fost ministru al Finantelor in doua guverne si vicepriministru, prim-viceguvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Florin Georgescu, a declarat la sedinta organizata de Comisia economica, industrii si servicii a Senatului ca o continuare a politicilor economie de o maniera nesustenabila in ceea ce priveste raportul cerere – oferta ar putea duce la o situatie care sa necesite ajustari sau corectii economice foarte dureroase.
”Daca prin reforma fiscala intelegem ceea ce s-a inteles pana acum, adica taieri de cheltuieli si cresteri de taxe- eventual din alea indirecte care sunt regresive si ii afecteaza pe cei saraci, ocolindu-i pe cei bogati- inseamna ca e un esec care va duce la tensionarea relatiilor in societate la limite la care eu nu pot sa ma gandesc.
Fara o analiza care sa iti ofere date cu privire la modul de distributie al averii, care s-a schimbat radical fata de 1989, fara informatii asadar nu poti aseza o politica fiscala ferma si fundamentata pentru ca nu stii cum sa stabilesti sarcina fiscala in raport cu puterea contributiva a fiecarui cetatean. Si de aici disparitatile sociale, tensiuni si presiunea politicii fiscale asupra celei monetare!
Daca nu ai fundamentele ca sa poti sa asezi o politica fiscala si pe partea de venituri si pe partea de cheltuieli bugetare, politica fiscala e facuta discretionar din pacate de oricine ar fi la butoane pentru ca nu are tabloul de bord! Si atunci se muta presiunea pe politica monetara ca sa corecteze eventualele disfunctii ale unei politici fiscale lipsita de fundamentul informational”, a mai explicat primul viceguvernator.
”Dupa parerea mea, aceste trei obiective se impune a fi armonizate in sensul de a fi aplicate cu intelepciune pentru ca, altfel, trebuie sa sacrifici unul dintre ele. Daca vrei cresterea puterii de cumparare si imbunatatirea serviciilor publice fara redistribuire bazata pe informatii, sacrifici 3% si derapezi si vin ajustari dure. Daca vrei sa tii si 3% si lipsa de redistribuire, sacrifici cresterea puterii de cumparare si imbunatatirea infrastructurii si vezi cum explici oamenilor acest blocaj decizional. Daca vrei sa rezolvi cresterea puterii de cumparare, imbunatatirea serviciilor si mentinerea in 3%, vezi cum stai cu averea si venitul din societate dupa 30 de ani de reforme si transformari pe care tot oamenii astia le-au suportat si vezi ce masuri se impun cand pui pe un perete asa de mare ca aici, la Parlament, toate datele, pe surse de venituri, pe categorii de cetateni, pe proprietati si asa mai departe. Altfel facem politica fiscala, cum se cheama, in orb”, a explicat Florin Georgescu.
sursa: hotnews.ro