1,75 miliarde de euro alocate pentru dezvoltarea regiunii Nord – Est

La sfarsitul saptamanii trecute s-a dat oficial startul descentralizarii fondurilor europene, odata cu lansarea oficiala a Programului Regional Nord – Est, prin semnarea declaratiei comune pentru dezvoltare, intre Ministerul Investitiilor si Proiectelor Europene si ADR Nord Est.

Evenimentul a fost organizat pentru a marca aprobarea Programului Regional Nord-Est, finantat in cadrul Politicii de Coeziune 2021-2027. Din partea #MIPE, semnatar a fost Secretarul de Stat liberal, Ovidiu Cimpean, iar din partea Agentiei pentru Dezvoltare Regionala (ADR) Nord-Est, directorul Vasile Asandei.

Ovidiu Cimpean, Secretar de Stat: „Odata cu descentralizarea programului regional, nu se descentralizeaza doar beneficiile, ci si responsabilitatile. Pentru regiunea Nord-Est s-au alocat 1,75 mld. euro, suma fiind de 2,4 ori mai mare fata de primul program regional 2007-2013 si cu 75% mai mare fata de programul regional 2014-2020, care tocmai se incheie. Cred ca prin acest lucru se arata vointa reala a Guvernului si a Comisiei Europene de a acorda o importanta cat mai mareautoritatilor locale si regiunilor.“

Din totalul de 11.5 mld. euro alocate pentru toate cele 8 programe regionale, 1,75 mld. euro vor contribui la transformarea regiunii Nord-Est intr-o regiune competitiva, cu o dezvoltare durabila si incluziva.

POR N-E sustine, prin prioritati de finantare specifice, transformarea regiunii intr o regiune mai competitiva si mai inovativa (alocare de 420,07 milioane euro), mai digitalizata (101,11 milioane euro), o regiune durabila si mai prietenoasa cu mediul (alocare totala 391,98 milioane euro), cu o mobilitate urbana mai durabila (alocare totala 277,31 milioane euro), mai accesibila (alocare totala 182,16 milioane euro), o regiune educata (alocare totala 192,10 milioane euro) si mai atractiva (alocare totala 120,41 milioane euro). Pentru interventiile dedicate asistentei tehnice este prevazuta o alocare financiara de 74,23 milioane euro.

La evenimentul de lansare al Programului Regional Nord-Est au mai participat si Krzysztof Kasprzik, sef adjunct al Unitatii pentru Romania, European Commission, Constantin-Daniel Cadariu, Ministrul Antreprenoriatului si al Turismului, George Agafitei, Consilier de stat, Adrian Curaj, prof. univ. dr. ing, Dumitru Buzatu, Presedinte Consiliul Judetean Vaslui, Maria Carmen Loghin.

Aboneaza-te la Podcastul BANUL