Un nou terminal pentru gaz lichefiat dat in folosinta in Europa. Dependenta de Rusia e istorie!

Un terminal de gaz natural lichefiat (GNL) la Inkoo, pe coasta de sud a Finlandei, este acum operațional, informează postul public de televiziune Yle, anunță news.err.ee.

EsaHallivuori, vicepreședintele executiv al departamentului de transport al furnizorului public de gaze naturale Gasgrid, a declarat: „Totul a fost acum finalizat și testat”, precizează Yle pe pagina sa în limba engleză.

„Acest lucru înseamnă că clienții terminalului nostru pot începe să distribuie gaze pentru a satisface nevoile industriei, producției de energie și gospodăriilor nu doar în Finlanda, ci și în statele baltice”, a continuat el.

GNL este adus prin intermediul unității plutitoare de stocare și regazificare (FSRU), o navă mare de containere amenajată în acest scop, și este transportat pe uscat prin intermediul unei conexiuni de la navă la țărm.

GNL este apoi re-gazeificat pentru a fi transportat la rețeaua națională, în timp ce gazele naturale pot fi importate în Estonia din Finlanda, prin conducta submarină Balticconnector, inaugurată în urmă cu peste trei ani.

Hallivuori a adăugat că terminalul de GNL este pe deplin funcțional; FSRU în cauză, are o lungime de 291 m, are o capacitate de aproximativ 68.000 de tone de GNL, ceea ce echivalează cu peste un GW de energie.

Terminalul Inkoo are o capacitate anuală de regazeificare de 40TWh, cu mult peste nevoile anuale de consum ale Finlandei, relatează Yle.

Consumul anual de gaze naturale al Estoniei este de aproximativ 5TWh. GNL-ul care se află acum la Inkoo este furnizat de SUA; nava Exemplar a sosit în largul coastelor finlandeze la sfârșitul anului trecut.

Invazia Ucrainei a fost urmată de o campanie de decuplare de la aprovizionarea cu gaze naturale din Rusia, atât în Finlanda, cât și în Estonia și nu numai. Gasgrid spune că terminalul Inkoo va permite Finlandei: „să-și elimine definitiv dependența de gazul rusesc”.

Un terminal de GNL construit la Paldiski, în Estonia, a fost împotmolit în politică și lupte intestine, implicând două firme din sectorul privat, Alexela și Infortar, și compania de stat Elering.

Gazele naturale pot fi obținute și de la un terminal GNL care funcționează de mult timp la Klaipeda, în Lituania.

Aboneaza-te la Podcastul BANUL