Romanii abia-si platesc facturile in timp ce companiile din energie au primit de la stat, până acum, 5 miliarde de lei

Companiile de pe piața de energie au primit, până în prezent, nu mai puțin de 5 miliarde de lei de la statul român sub formă de ajutor financiar.

Suma totală verificată de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) şi transmisă spre decontare a depăşit 5 miliarde de lei, informează joi instituţia într-un comunicat.

Potrivit sursei citate, în conformitate cu prevederile Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr.118/2021, situaţia cererilor pentru perioada aprilie 2022 – martie 2023 arată că sunt 80 de societăţi care au depus cereri de decontare. Numărul total al cererilor depuse este de 345, numărul total de cereri aprobate este de 284, în timp ce numărul de cereri neeligibile s-a ridicat la 57.

Pe baza aceluiaşi act normativ, suma transmisă pentru decontare Ministerului Energiei este de 2,364 miliarde lei, în condiţiile în care valoarea totală a cererilor neeligibile este de 10,243 milioane lei, iar cuantumul total solicitat este de 2,375 miliarde lei.

ANRE precizează că diferenţa de patru de cereri depuse pentru decontare se află în diferite stadii de analiză, iar pe măsură ce operatorii încarcă datele şi documentele justificative solicitate de experţii alocaţi, verificarea şi determinarea acestora se va realiza cu maximă operativitate.

În conformitate cu OUG 27/2022, datele autorităţii de reglementare arată astfel: numărul total societăţi care au depus cereri – 74, număr total cereri depuse – 240, număr total cereri aprobate, clienţi casnici – 84, număr total cereri aprobate, clienţi non-casnici – 129, număr total cereri aprobate, clienţi casnici şi non-casnici – 213, număr total cereri neeligibile, clienţi casnici – 3, număr total cereri neeligibile, clienţi non-casnici – zero, suma transmisă către Ministerul Energiei (clienţi non-casnici) – 1,4 miliarde lei, suma transmisă către ANPIS (clienţi casnici) – 1,26 miliarde lei, suma transmisă (clienţi casnici şi non-casnici) – 2,67 miliarde lei.

„Diferenţa de 24 de cereri depuse pentru decontare se află în diferite stadii de analiză, iar pe măsură ce operatorii încarcă datele şi documentele justificative solicitate de către experţii alocaţi, verificarea şi determinarea acestora se va realiza cu maximă operativitate”, menţionează Autoritatea.

Aboneaza-te la Podcastul BANUL