Cati romani s-au imbogatit din criptomonede? Pana si inspectorii ANAF sunt uimiti

În primele opt luni ale anului, Agenția Națională de Administrare Fiscală a descoperit la 100 de entități, persoane fizice și juridice, venturi nedeclarate din tranzacții cu criptomonede de 171 milioane lei, a anunțat președintele instituției Lucian Ovidiu Heiuș. Pe de altă parte, a crescut și nivelul conformării, a spus Heiuș, care a precizat că au fost declarate venituri de 49 de milioane de euuro pentru care s-au plătit impozite.

ANAF a încasat în primele opt luni 246,2 miliarde de lei, în creștere cu 22,4% față de perioada similară a anului trecut. Rambursările de TVA au cresccut la 18,1 miliarde lei, față de 16,5 miliarde lei în perioada ianuaarie – august a anului trecut. Cea mai mare diferenţă descoperită între veniturile declarate de un contribuabil şi cele estimate de agenție la persoane fizice se ridică la 4,5 milioane lei, acesta având de plătit statului impozite de un milion de lei, a anunțat preşedintele instituţiei. „Cea mai mare diferenţă a fost în judeţul Timiş, o diferenţă de bază impozabilă, practic dintre veniturile declarate și estimate de 4,5 milioane de lei. Impozitul stabilit a fost de un milion de lei. Pe locul doi este o persoană din Vrancea, unde diferenţa a fost de 3,3 milioane de lei, impozitul stabilit a fost de 889.000 de lei şi a treia în Prahova, diferenţa a fost de 2,7 milioane de lei şi impozitul stabilit a fost de 723.000 de lei”, a declarat Lucian Ovidiu Heiuş. Preşedintele ANAF a anunţat în iunie că instituţia va demara din 1 iulie controale masive pentru verificarea veniturilor persoanelor fizice.

În cazul companiilor care nu au plătit la buget sumele datorate, ANAF a făcut sesizări penale, către Poliție, pentru 52.976 de contribuabili, cu datorii de 372 de milioane de lei.

Aboneaza-te la Podcastul BANUL