Economistul șef al Raiffeisen Bank a declarat că se așteaptă ca BNR să îngusteze coridorul dobânzilor chiar de la următoarea ședință de politică monetară din 7 noiembrie. O îngustare a coridorului ar reduce variațiile Robor, chiar dacă prețul ar fi o mai mare volatilitate a cursului de schimb.
Coridorul existent la ora actuală de 1,25% echivalează cu o fluctuație între 0,5% dobânda la facilitatea de dobândă a banilor palsați de bănci la BNR și 3% dobânda la creditul Lombard. Teoretic, variația indicelui Robor nu poate depăși nivelul de 3%, rata Lombard. O îngustare a coridorului de până la 1% reduce și mai mult variația pe care o poate avea Robor, până la nivelul de maximum 2,75%.
După cum a arătat Ionuț Dumitru Roborul a avut acest nivel extrem de scăzut datorită inflației negative. Cum inflația a început să crească destul de alert, previziunile Raiffeisen Bank merg către o inflație de 2,4% pentru finalul anului în curs, 3,5% în primul trimestru din anul viitor, urmând ca până la jumătatea lui 2018 să avem o inflație de 4%.
„O astfel de inflație va antrena un Robor de peste 2 la sută în prima parte a anului viitor”, a declarat Ionuț Dumitru.
De asemenea nivelul cursului de schimb pentru sfârșitul anului previzionat de Raiffeisen Bank este de 4,65 lei pentru un euro.
Dobânda Robor 3M, luată în calcul pentru stabilirea dobânzilor la creditele în lei, a scăzut marginal, cu doar două sutimi de punct procentual în ultimele trei zile, până la 1,78%, după ce Banca Naţională a României a injectat în piaţă peste 9 miliarde de lei. Dobânda Robor 3M crescuse constant timp de 15 zile bancare.
Sursa: economica.net