Directorul ANRE ameninta ca daca nu cresc preturile populatia ar putea ramane fara gaze!

Furnizorii de gaze ar putea sista alimentarea către consumatorii casnici în pragul iernii, dacă Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) nu le recunoaşte costurile cu achiziţia de pe bursă a gazelor, a declarat, miercuri, Niculae Havrileţ, preşedintele ANRE, în cadrul unor declaraţii de presă.

‘În metodologia ANRE se precizează că, pentru a preîntâmpina prejudicii financiare în sarcina furnizorilor, atunci când preţurile cresc cu mai mult de 5% la achiziţie, ajustarea se poate face şi în timpul anului. Deci trebuie să luăm în calcul solicitarea furnizorilor, care este una corectă, pentru că ei asigură siguranţa în aprovizionare pe perioada de iarnă. Dacă lor nu li se asigură un confort financiar şi posibilitatea ca, începând cu sezonul rece, să perceapă facturi la preţul actual al gazului natural, ei nu au interesul să cumpere aceste gaze în avans şi să înregistreze rezultate financiare negative, lucru care trebuie luat în considerare când vorbim de siguranţa în aprovizionare pe timp de iarnă’, a arătat oficialul ANRE.

Mai exact, Havrileţ a explicat că, teoretic, furnizorii au posibilitatea de a sista alimentarea cu gaze pentru consumatorii casnici, pe care să îi trimită în piaţa liberă, dacă ANRE nu le recunoaşte costurile de achiziţie a gazelor.

‘Noi verificăm ca preţul la care furnizorii achiziţionează gazul să fie cel mai bun din piaţă, altfel nu îl recunoaştem. Însă, dacă preţul cel mai mic din piaţă nu este recunoscut în tarifele finale, furnizorul ar putea alege soluţia să nu mai alimenteze consumatorii casnici şi să îi trimită în piaţa liberă, motivând că, altfel, ar înregistra pierderi’, a susţinut preşedintele ANRE.

Potrivit acestuia, preţul gazelor pe bursă crescut, din aprilie până în prezent, de la 60 de lei pe MWh la 72 de lei pe MWh, ceea ce ar duce la o scumpire pentru consumatorii casnici de 8 lei pe lună în medie pentru gospodărie, respectiv 50-80 de lei pe an, la un consum mediu de 700-1.000 de metri cubi pe an.

Iniţial, reprezentanţii ANRE anunţaseră o scumpire a gazelor cu 6% în medie pentru consumatorii casnici pentru trimestrul al patrulea, însă au amânat calculele până după intrarea în vigoare a legii de aprobare a Ordonanţei de Urgenţă 64/2016.

‘Există două prevederi în această ordonanţă care ar influenţa preţul, respectiv dereglementarea tarifului de înmagazinare şi instituirea obligaţiei ca 70% din gaze să fie tranzacţionate pe bursă. Acest lucru ar putea să aibă un impact în special în ceea ce priveşte producătorii de energie termică pentru populaţie. Se ştie că aceste societăţi de termie au o capacitate slabă de a participa pe bursă, din cauza lipsei de resurse financiare şi a lipsei de garanţii. Ei până acum îşi aranjau contractele bilateral, cu date-limită de plată negociate între părţi’, a adăugat Havrileţ.

Potrivit oficialului ANRE, există posibilitatea ca legea să intre în vigoare până la finele lunii octombrie, după ce, miercuri, Comisia de industrii şi servicii din Camera Deputaţilor a avizat favorabil proiectul. Majorarea preţului final al gazelor ar urma să fie, astfel, efectivă de la 1 noiembrie.

Sursa: economica.net

Aboneaza-te la Podcastul BANUL