New York Times: Romania este tara cu cea mai mare crestere economica, dar se indreapta spre un dezastru!

Economia țării s-ar putea confrunta cu probleme în viitorul apropiat, întrucât avansul economic se bazează în cea mai mare parte pe consum.

Deși România este una dintre cele mai sărace țări din Europa, care încă încearcă să îți revină după excesele regimului dictatorial al lui Nicolae Ceaușescu, a ajuns să înregistreze cea mai mare creștere economică din UE. De exemplu, în prima jumătate a anului, a crescut cu 5,8% comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, scrie New York Times, într-o analiză dedicată economiei românești.

Astfel, prestigioasa publicație dă exemplul unei pensionare care își cumpără o pereche de cizme de piele dintr-un mall, pentru a evidenția trăsăturile creșterii economice din acest an, care este bazată pe consum.

Undeva într-un mare centru comercial, peste druum de un cinema IMAX și un magazin de electrocasnice, Anca Mariana Petculescu a văzut o pereche de cizme de piele, de culoare neagră. Și-a amintit de cardul de credit, de costurile ridicate necesare pentru reparația sistemului de încălzire din apartament, dar apoi și-a amintit de cei 500 de lei în plus, aproximativ 130 de dolari, pe care Guvernul i-a adăguat pesiei sale lunare, așa că și-a cumpărat cizmele”, notează publicația.

Femeia, în vârstă de 64 de ani, care s-a pensionat în urmă cu cinci ani de la compania națională de telefonie, unde era contabilă, mărturisește că „shoppingul este terapia ei”.

„Înclinațiile acestei pensionare, aflate la cumpărături, pot explica cum de a devenit România țara cu cea mai rapidă creștere economică din Europa, care a înregistrat o creștere de 5.8% comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut (…) Scena de la mall ilustrează de ce mulți economiști sunt pesimiști că economia României va continua această ascensiune și de ce unii se tem ce deja se conturează o nouă criză economică în România. Cea mai mare parte a creșterii economice are la bază consumul – se bazează pe creșterile economice din sectorul public, cauzate de un guvern populist al cărei generozități împinge la extrem calculele”, mai precizează sursa citată.

România riscă să pățească la fel ca Grecia

Astfel, pentru a avea suficienți bani pentru toate aceste promisiuni, Guvernul a redus cheltuielile pentru dezvoltarea autostrăzilor și a altor proiecte publice „care nu diferă foarte mult de decizia unei familii de a cheltui fondul pentru universitate al unui copil, ca să construiască o piscină”.

„Există temerea că aceste decizii ale Guvernului, care au generat o creștere provizorie a economiei, vor lăsa țara în datorie”, se mai precizează în analiza NYT.

Cristian Păun, economist la Universitatea de Studii Economice din București, crede că „România face aceeași greșeală ca Grecia”.

„Continuăm să creștem datoria publică, într-o perioadă cu boom economic”, mai susține el.

Pe de altă parte, oficialii guvernamentali resping această ipoteză. În schimb, liderii europeni susțin că deși Guvernul român încearcă să crească salariile și pensiile, îi lipsește o strategie serioasă .

„Venitul mediu lunar al românilor reprezintă o zecime din cel al suedezilor sau austriecilor. La țară, oamenii încă mai merg cu căruțele. În București, lângă clădirile moderne sunt altele cu fațade în ruină. Guvernul se confruntă cu presiuni privind îmbunătățirea condițiilor de trai, iar creșterea veniturilor este o modalitate prin care încearcă să facă acest lucru”, mai arată NYT.

Doar în acest an, Guvernul a crescut salariul minim pe economie cu 16%. După aceea, s-a decis ca angajații din sistemul de sănătate să beneficieze de venituri cu 25% mai mari.

Mai mult de atât, până în luna ianuarie, este programată o nouă creștere a veniturilor cu 25%, pentru toți angajații din sectorul public.

Sursa: New York Times

Aboneaza-te la Podcastul BANUL