Portul Constanța încheie anul 2022 cu un nou record istoric în privința traficului de mărfuri

Portul Constanța va încheia anul 2022 cu un nou record istoric în privința traficului de mărfuri.

Potrivit estimărilor, după primele 11 luni acesta va depăși 70 de milioane de tone. În acest an Constanța și-a consolidat poziția de punct central european pentru traficul de cereale, din care un procent important, de peste 20%, a fost realizat pe relația cu Ucraina.

Eurostat arăta în urmă cu o lună că Portul Constanța a avut în 2021 cea mai puternică creștere în clasamentul principalelor 20 de porturi europene, urcând de pe locul 16 pe locul 11. Tendința se păstrează – potrivit datelor preliminare comunicate de Compania Națională Administrația Porturilor Maritime, traficul de mărfuri înregistrat în primele 11 luni ale anului 2022 este de 69,7 milioane tone, cu o creștere de circa 10% față de anul 2021, care a fost un an al recordurilor.

Pe baza rezultatelor de până în acest moment, 2022 reprezintă pentru portul Constanța un an cu un nou record istoric de trafic. Cerealele reprezintă grupa de mărfuri cu cea mai mare pondere în traficul total, de peste 30%, Constanța consolidându-și poziția de cel mai important port din Europa pe acest tip de mărfuri.

Cantitativ, traficul de cereale în primele 11 luni a totalizat 22,4 milioane de tone. Destinațiile principale pentru cereale au fost Egipt, Iordania, Filipine, Arabia Saudită, Spania, Turcia, Israel, Sudan și Tunisia. Pe relația cu Ucraina, de la începutul războiului și până în prezent, traficul total de mărfuri a fost de circa 10 milioane de tone, din care traficul de cereale înregistrează șapte milioane de tone.