Razbunarea Romaniei: Guvernul Ciuca supraimpoziteaza cea mai mare companie austriaca din tara noastra!

Guvernul Ciucă urmează să adopte în ședința de miercuri, 29 decembrie, o ordonanță de urgență prin care va suprataxa producătorii de țiței și gaze, precum și rafinăriile care produc carburanți, potrivit ordinii de zi publicate de SGG. Companiile vor plăti contribuție de solidaritate anul viitor 60% pe diferența dintre profitul acestui an și media profiturilor perioadei 2018-2021 majorată cu 20%.

Companiile cele mai afectate de suprataxă sunt OMV Petrom (capital majoritar austriac) și Romgaz (capital majoritar de stat), potrivit Economica.net. Guvernul a calculat că va strânge din această suprataxă suma de un miliard de euro în 2023.

Proiectul Ministerului Finanțelor vine la trei săptămâni după ce Austria a blocat prin veto intrarea României și Bulgariei în Schengen pe motiv că Viena are o problemă cu migrația ilegală.

Baza pentru impunerea acestei suprataxe este Regulamentul 1854/2022 al Uniunii Europene, care permite statelor membre să taxeze suplimentar companiile energetice care au realizat profituri excepționale, fără să impună însă un anumit prag.

Cel mai mare perdant va fi statul austriac, care este acționar majoritar al OMV Petrom.

Aboneaza-te la Podcastul BANUL