Presedintele Consiliului Fiscal: Încasările din TVA scad în plin boom economic – despre ce ţară europeană vorbim?

Preşedintele Consiliului Fiscal, Ionuţ Dumitru, a declarat marţi că execuţia bugetară pe primele şase-şapte luni din acest an „nu arată deloc bine”, în condiţiile în care „încasările din TVA şi din accize scad în plin boom economic”, lucru care „ar trebui să ne îngrijoreze”.

„În plin boom economic ai scăderi de încasări din TVA şi accize, iar veniturile bugetare vor fi în 2017 de 26% pe când media în UE este de 40% – despre ce ţară europeană vorbim? În 2015, încasările din TVA ajungeau la 8% din PIB; acum sunt la 6 şi ceva la sută, practic am pierdut 2% din PIB cu această scădere agresivă a cotei de TVA. La fel, celebrul MTO, obiectivul pe termen mediu al deficitului bugetar, de 1%, a fost atins în 2013 şi menţinut în 2014 şi 2015, apoi a fost abandonat. Probabil, România va fi solicitată să-şi corecteze acest comportament”, a spus Ionuţ Dumitru, la o conferinţă pe tema reformelor economice organizată de Curs de Guvernare.

Ionuţ Dumitru consideră că „singura explicaţie logică pentru faptul că în plin boom economic scad încasările din TVA este creşterea evaziunii fiscale”. „Este cumva contraintuitiv, în boom economic să ai creştere de evaziune, dar asta este singura explicaţie”.

În opinia economistului, media scumpirilor – inflaţia – „va sări de 3% în primul trimestru din 2018”, pentru că „dacă facem abstracţie de impactul scăderii TVA inflaţia nu a fost niciodată negativă în România”.

Ionuţ Dumitru estimează că, în România actuală, creşterea economică potenţială este „în jur de 3%”, timp în care estimarea Comisiei Naţionale de Prognoză arată o creştere potenţială de 4,6%, iar estimarea BNR – de 4%.

Sursa: Mediafax

Aboneaza-te la Podcastul BANUL