Tot mai multe companii introduc saptamana de munca cu 4 zile

Săptămâna cu patru zile lucrătoare nu mai este doar un vis frumos pentru unii. În Marea Britanie, peste 70 de companii testează acest program de lucru.

Pentru șefi, lucrurile sunt încă neclare și va mai dura ceva timp până se vor lămuri dacă subalternii devin astfel mai eficienți. Pe de altă parte, angajații sunt încântați să stea doar 4 zile pe săptămână la serviciu.

Becul roșu aprins înseamnă „Nu Deranjați”. E doar una dintre metodele prin care angajații unei companii de PR din Londra încearcă să înghesuie în 4 zile munca pe care o făceau, până acum, în 5.

Samantha Losey, manager: Asta a fost cea mai mare schimbare pe care am introdus-o. Oamenii aprind becul roșu, iar ceilalți trebuie să respecte asta.

De mai bine de 2 luni, 70 de companii din Marea Britanie participă la un experiment: au redus programul de lucru de la 5 la 4 zile pe săptămână și au păstrat salariile la același nivel, cu speranța că angajații vor îndeplini volumul de muncă de până acum.

Într-o companie, ședințele au un program fix și toată lumea trebuie să respecte termenele limită. Doar așa e posibil ca jumătate din echipă să-și ia liber lunea, iar restul vinerea.

Începutul nu a fost însă promitator.

Samantha Losey, manager: Ne lipseau lucruri. Oamenii nu prea comunicau bine unii cu alții. Lucrurile scăpau de sub control și mă întrebam ce am făcut.

Angajații sunt, așa cum era de așteptat, mulțumiți de programul pe care îl au acum.

Jenna Mayhew, director de artă: Îmi place foarte mult. Cred că sănătatea mea mintală este mult mai bună. Simt că am mai mult timp să fiu alături de prieteni și de familia mea.

Pe de altă parte, cei care critică săptămâna de lucru de 4 zile susțin că acest program va duce la creșterea cheltuielilor, mai ales cele legate de serviciile medicale.

Sunt și alte avantaje, spune managerul companiei Unity.

Samantha Losey: Recrutam foarte greu oameni, acum suntem pur și simplu inundați (de CV-uri). Primit mai multe cereri de angajare decât am avea vreodată nevoie.

Reporter: Oamenii lucrează cu adevărat mai puțin, sau pur și simplu lucrează în plus în cele patru zile, seara și în weekend? Chiar lucrează mai puțin?

Samantha Losey: Cu siguranță, cu siguranță. Cred că sunt singura care lucrează în secret în fiecare weekend. Nici măcar nu e un secret. Lucrez sămbăta, duminica.

Va mai dura, însă, ceva vreme până când vom ști cu certitudine dacă săptămâna de lucru poate fi redusă la 4 zile fără ca munca angajaților să aibă de suferit.

Sursa: StirilePROTV

Aboneaza-te la Podcastul BANUL