UBER agită şi mai mult spiritele în piaţa de taxi. Lansează un parteneriat cu BCR cu carduri VISA prepaid!

În timp ce organizaţiile patronatelor din taxi fac plângeri peste plângeri la ANAF operatorului UBER in România, acesta îşi lărgeşte aria de acoperire a plăţilor printr-un parteneriat cu Banca Comercială Română.

Proiectul se intitulează „De la CASH la CARD”, cu carduri VISA prepaid, şi permite celor care nu au încercat UBER pentru că nu au un card, sau care sunt reticenţi în legătură cu plăţile online, să folosească iniţial serviciul achitând contravaloarea cursei în numerar.

Pentru a încuraja utilizatorii care folosesc numerar să plătească cu cardul, UBER a încheiat un parteneriat cu BCR pentru cardurile VISA, prin care utilizatorii care plătesc cu numerar primesc cinci călătorii gratuite dacă încarcă în aplicaţie un card BCR Visa, inclusiv un card prepaid, în premieră pentru România, se menţionează în comunicat.

„UBER a început ca o platformă 100% digitală. Pe măsură ce ne-am dezvoltat şi extins în ţările în care utilizarea cardului este mai redusă, am realizat că deţinerea unui card nu ar trebui să împiedice pe cineva să încerce un serviciu sigur şi de încredere. Cu toate acestea, considerăm că plăţile digitale sunt viitorul şi credem că este esenţial să încurajăm utilizatorii noştri să aibă încredere în plăţile electronice şi să le utilizeze zi de zi. Iar cardurile prepaid pot fi un pas intermediar bun pentru a le câştiga încrederea”, a declarat Nicoleta Schroeder, UBER Romania General Manager.

La rândul său, Dana Muşat, director executiv Carduri BCR s-a arătat încântată de acest parteneriat şi a subliniat că „într-o perioadă în care vorbim tot mai des de educaţie financiară, considerăm că putem face acest lucru prin intermediul produselor bancare, mai ales în ceea ce priveşte renunţarea la utilizarea numerarului. Este o zonă în care o banca are datoria să ofere instrumente financiare de încredere şi în care BCR vine acum cu cea mai amplă linie de produse şi opţiuni ataşate din România”.

Proiectul pilot „De la CASH la CARD” va fi disponibil pentru un număr limitat de utilizatori UBER. Numerar sau digital, toate tranzacţiile pe platforma UBER rămân în continuare pe deplin transparente şi fiscalizate, spun reprezentanţii UBER.

„Toate tranzacţiile cu numerar vor fi înregistrate digital şi vor fi contabilizate, iar utilizatorii vor primi chitanţa pe email, după fiecare călătorie, şi vor putea descărca factura fiscală din contul lor online de utilizator ca şi până acum”, se menţionează în comunicat.

Prin acest proiect, toţi utilizatorii din cadrul acestui pilot vor avea opţiunea de a plăti cu numerar sau card. Pentru ceilalţi, cardul rămâne singura opţiune de plată. Pentru a plăti cu cash, utilizatorul va selecta opţiunea „Numerar” atunci când solicită o cursă, iar plata pentru o cursă poate fi făcută fie integral cash, fie integral cu cardul.

UBER vine cu aceste precizări legate de proiectul pilot după ce Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR) a anunţat, printr-un comunicat de presă, că solicită Agenţiei Naţionale pentru Administrare Fiscală (ANAF) să verifice modul în care cei care fac transport de persoane în spatele aplicaţiei UBER încasează bani de la clienţi.

„Suntem surprinşi să constatăm că firma UBER îşi face publicitate cu anunţul introducerii plăţii cash pentru serviciile de transport persoane. Serviciul autointitulat de ride-sharing UBER – autointitulat pentru că ride-sharing nu există, din punct de vedere legal, în România – va introduce, începând de astăzi, un proiect pilot prin care o parte dintre clienţii companiei vor avea posiblitatea de a plăti şi cash cursele, primind, totodată, şi posiblitatea de a primi curse gratuit, atunci când fac trecerea către card(…) Vrem să ştim cum reuşesc aceste firme să funcţioneze şi să încaseze bani fără autorizaţii şi fără să respecte legile româneşti. Vrem să înţelegem dacă se face lobby pentru ca aceste firme să fie protejate şi cine sunt persoanele implicate în această activitate de lobby”, se menţionează în comunicat.

Conform sursei citate, COTAR mai solicită autorităţilor măsuri de stopare a acestor activităţi ilicite de transport, în vederea creării unui cadru concurenţial real şi asigurarea predictibilităţii necesare investiţiilor, transportatorii precizând că dacă autorităţile nu vor acţiona asupra evaziunii fiscale şi transportului neautorizat, aceştia vor recurge la toate modalităţile de protest legale.

În comunicat se spune că firma de transport UBER a făcut un anunţ privind încasarea banilor cash de la persoanele pe care le transportă, în pofida faptului că UBER nu deţine o autorizaţie pentru funcţionarea unui dispecerat, aşa cum prevede legea taximetriei, dar nici pentru aparatele de taxare conform legii în vigoare.

Totodată, Confederaţia de Transportatori doreşte să ştie cum astfel de firme funcţionează şi încasează bani, fără autorizaţii şi fără să respecte legile româneşti.

„Vrem să înţelegem dacă se face lobby pentru ca aceste firme să fie protejate şi cine sunt persoanele implicate în această activitate de lobby. Salutăm controalele făcute în trafic de ANAF, de Poliţia Rutieră sau de Poliţia Locală şi alte instituţii abilitate ale statului, dar le cerem autorităţilor să facă aceste controale şi la firmele neautorizate, care fac transport ilegal şi încasează bani fără a avea o bază legală, nu doar la transportatorii autorizaţi, aşa cum s-a întâmplat până acum”, mai spune COTAR.

sursa: AGERPRES